De ældste billeder af apostlene fundet

SE BILLEDSERIE Arkæologiske udgravninger i et boligkvarter i Rom har afsløret de tidligste portrætter af Jesu disciple

Portrætterne af apostlene, der menes at stamme fra slutningen af det 4.århundrede eller begyndelsen af det 5. århundrede, blev fundet i gravkammeret for en romersk adelsdame i Santa Tecla-katakomben i Italiens hovedstad.
Portrætterne af apostlene, der menes at stamme fra slutningen af det 4.århundrede eller begyndelsen af det 5. århundrede, blev fundet i gravkammeret for en romersk adelsdame i Santa Tecla-katakomben i Italiens hovedstad. Foto: TONY GENTILE Denmark.

1600 år gamle billeder er fundet under Roms gader, og giver nu helt ny viden om Jesu apostle.
Portrætterne, der menes at stamme fra slutningen af det 4.århundrede eller begyndelsen af det 5. århundrede, blev fundet i gravkammeret for en romersk adelsdame i Santa Tecla-katakomben i Italiens hovedstad, skriver The Guardian.

Ved hjælp af en laser har konservatorer brændt kalkaflejringer væk uden at ødelægge de dyrebare billeder af apostlene.

På malerierne ses blandt andre apostlene Johannes og Peter, men også portrætter af apostlene Andreas og Paulus.
Vi kender allerede tidligere billeder af Peter og Paulus fra gruppebilleder, men alle tidligere malerier af Andreas og Johannes er dateret til midten af det 5.århundrede, siger leder af projektet Barabara Mezzei. Sammen med et hold af konservatorer og arkæologer arbejder hun under tilsyn fra Vatikanets pavelige kommission for hellig arkæologi.

Barbara Mezzei fortæller, at da det yderste lag kalk var brændt væk, dukkede portrætter af apostlene Johannes og Andreas også op.

Johannes' ansigt ligner meget, det vi kender. Men det er det mest ungdommelig portræt af apostelen Andreas, der nogensinde er set. Og meget anderledes end de billeder, vi kender af ham fra middelalderen, hvor han er en gammel mand med gråt hår og rynker, siger Barabara Mezzei.

Katakomben, hvor portrætterne er fundet, blev bygget af en adelsdame i den periode, hvor Rom gik fra hedenskab til kristendom.

En arkæolog arbejder på det, der antages at være det, ældste billede af apostlen Paulus.
En arkæolog arbejder på det, der antages at være det, ældste billede af apostlen Paulus. Foto: - Denmark
Arkæologer og konservatorer har ved hjælp af laser-teknologi fundet de ældste billeder af apostlene.
Arkæologer og konservatorer har ved hjælp af laser-teknologi fundet de ældste billeder af apostlene. Foto: TONY GENTILE Denmark
På malerierne ses blandt andre apostlene Johannes og Peter, men også portrætter af apostlene Andreas og Paulus.
På malerierne ses blandt andre apostlene Johannes og Peter, men også portrætter af apostlene Andreas og Paulus. Foto: - Denmark
Katakomben, hvor portrætterne er fundet, blev bygget af en adelsdame i den periode, hvor Rom gik fra hedenskab til kristendom.
Katakomben, hvor portrætterne er fundet, blev bygget af en adelsdame i den periode, hvor Rom gik fra hedenskab til kristendom. Foto: TONY GENTILE Denmark
Santa Tecla-katakomben blev opdaget i 1950'erne.
Santa Tecla-katakomben blev opdaget i 1950'erne. Foto: TONY GENTILE Denmark
Her ses et portræt af apostlen Andreas.
Her ses et portræt af apostlen Andreas. Foto: ANDREAS SOLARO Denmark
Den italienske professor, Fabrizio Bisconti fortæller om malerierne.
Den italienske professor, Fabrizio Bisconti fortæller om malerierne. Foto: TONY GENTILE Denmark