Send artiklen Færre handicappede bliver steriliseret til din ven.
Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Færre handicappede bliver steriliseret


Annonce flexblock
flexblock
Forstør Send Print

Nye præventionsmidler og en ændret opfattelse af folk med mentale handicap betyder, at stadigt færre bliver tidligt steriliseret

Antallet af danskere under 25 år, der søger om lov til at blive steriliseret, er faldet markant over de seneste 10 år. Det er udtryk for, at stadig færre udviklingshæmmede og på anden måde mentalt handicappede søger om og får foretaget indgrebet.

Det siger Birgit Petersson, speciallæge i psykiatri og medlem af Abortankenævnet, som offentliggjorde sin årsberetning i går. Af rapporten fremgår det, at 35 personer sidste år søgte om tilladelse til tidlig sterilisation imod 51 i 2008 og hele 85 i 1999. Knap halvdelen af ansøgerne i 2009 var sindslidende, udviklingshæmmede eller alvorligt svækkede fysisk eller psykisk.

Ofte er det forældrene, som tager initiativ til, at deres udviklingshæmmede søn eller datter skal søge om sterilisation. Men det gør de stadigt sjældnere, siger Birgit Petersson. Fagfolkene, som vurderer ansøgningerne, accepterer nemlig ikke længere det voldsomme indgreb som løsning i lige så mange tilfælde som tidligere. Og den holdningsændring har de formidlet ud til sagsbehandlere og familier i de enkelte kommuner, hvor man derfor gør mere ud af at finde andre løsninger.

"Ligesom andre steder i Europa har vi i højere grad fået den holdning, at mentalt handicappede skal behandles på lige fod med andre mennesker. Omsorgen for det enkelte menneske og den enkeltes seksualitet er blevet vigtigere. For 10 år siden var sterilisation jo næsten en standardbehandling som prævention for at hindre mentalt handicappede i at få børn," siger Birgit Petersson, som kalder udviklingen "rigtig, rigtig positiv".

Annonce
Et almindeligt argument for at blive steriliseret, hvis man er udviklingshæmmet, har været, at mange har svært ved selv at sørge for sikker prævention. Men med nye præventionsmidler, som for eksempel p-staven, der sættes ind under huden på kvindens arm og beskytter mod graviditet i tre år, bliver sterilisation mindre relevant – også for dem, som ikke kan styre brug af for eksempel p-piller eller kondom.

Formand for de udviklingshæmmedes landsforening LEV, Sytter Kristensen, er også glad for de lave tal.

"Sterilisation er et stort skridt at tage. Især når der er tale om meget unge kvinder, for man kan jo ikke vide, om der vil ske en udvikling, så de en dag kan stifte familie," siger hun.

Sytter Kristensen mener i øvrigt, at en del forældre hidtil har været meget hurtige til at beslutte, at de ønsker en sterilisation af deres udviklingshæmmede barn:

"De gør det nærmest uden at overveje andre muligheder. De har ikke altid så store forventninger til deres barn, og for nogle af forældrene betyder angsten for en graviditet, at de ikke ser datterens eller sønnens evne til at vise omsorg."

Abortankenævnets årsberetning viser i øvrigt, at 2009 blev endnu et rekordår, når det gælder ansøgninger om sene aborter. 903 kvinder søgte sidste år om tilladelse til at få foretaget en abort efter den 12. uge af graviditeten. Tallet er steget fra 886 ansøgninger i 2008, som ellers var det højeste antal nogensinde. Frem til 2000 lå antallet af ansøgninger stabilt på omkring 600 ansøgninger årligt, men i takt med udviklingen af bedre og mere præcise undersøgelser af fostrenes helbredstilstand fravælger stadigt flere forældre bevidst at få barnet.

Over halvdelen af ansøgningerne er begrundet i faren for, at barnet vil blive født med alvorlig sjælelig eller legemlig lidelse. Og ny formand for ankenævnet, Leon Fredgaard, understreger, at tilladelser i disse sager kun gives, når der virkelig er grund til det.

"Det er jo ikke bare pjat, men alvorlige lidelser, der er tale om. Det er ikke at mangle en finger eller en underarm, men eksempelvis hul i hjertet, eller at fosteret mangler begge ben".

kristine.korsgaard@kristeligt-dagblad.dk

FACEBOOK: Bliv ven med Kristeligt Dagblad

Andre artikler:


Vil du kommentere artiklen?

Du skal være logget ind for at kunne kommentere artiklen.

 1. Jeg har glemt min adgangskode
flexblock
flexblock
flexblock

Job på k.dk I samarbejde med Jobzonen

 1. Christians Sogns Menighedspleje søger Sognemedhjælper

  Kristeligt Dagblad

  Oprettet den: 01-04-2014

 2. Administrationschef til KFUM og KFUK

  KFUM og KFUKs Landskontor

  Oprettet den: 14-04-2014

 3. Vil du arbejde og udvikle sammen med frivillige i KFUM og KFUK?

  KFUM og KFUK

  Oprettet den: 14-04-2014

 4. Sognepræst til Skive sogn

  Skive sogn

  Oprettet den: 24-04-2014

 5. Sognepræst

  Sct. Peders Pastorat i Århus Stift

  Oprettet den: 08-04-2014

 6. Børne- og ungemedarbejder

  Værløse Sogn

  Oprettet den: 16-04-2014

Se flere jobmuligheder
flexblock

Læs hele dagens avis

flexblock
Læs alle artikler her på siden samt i vores e-avis og apps - køb adgang for kun 79,- kroner om ugen
» Læs hele avisen her på siden samt i vores e-avis og apps: Få adgang for kun 79,- pr. uge flexblock

flexblock
container
flexblock
flexblock
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... flexblock

Prøv Kristeligt Dagblad gratis i 4 uger

Prøv os i 4 uger – gratis og uforpligtende

Billede af Kristeligt Dagblads avis
Persondatapolitik og cookies

Alt fra Kristeligt Dagblad

 1. k.dk​
 2. religion.dk​
 3. kristendom.dk​
 4. etik.dk​
 5. pilgrimsvandring.dk​
 6. bogbasen.dk​
 7. hjertedating.dk​
 8. foredragslisten.dk​
 9. mindet.dk​
 10. kirku.dk​
 11. shop.k.dk​
 12. forlag​