Romanforfatterne går til angreb på Afghanistan

De første romaner om Danmarks rolle i Afghanistan er på vej. Og det er kun begyndelsen, mener fagfolk

Mens der er skrevet adskillige journalistiske bøger om krigen i Afghanistan, er romanen om Danmarks deltagelse endnu udeblevet. Men nu er flere forfattere på vej med romaner om Afghanistan.
Mens der er skrevet adskillige journalistiske bøger om krigen i Afghanistan, er romanen om Danmarks deltagelse endnu udeblevet. Men nu er flere forfattere på vej med romaner om Afghanistan. Foto: Søren Bidstrup.

De danske bestsellerlister har længe vidnet om, at Danmark er i krig i Afghanistan. Men de mange bøger om Danmarks rolle i Afghanistan har hidtil primært været skrevet af soldater eller journalister. "Jæger – i krig med eliten" og "I morgen angriber vi igen" er for eksempel blandt de mest omtalte titler.

Men den store samtidsroman om Danmark i krig mod Taleban er hidtil udeblevet. Men nu er de første danske (krigs)romaner om Afghanistan på vej. Til oktober udgiver forfatteren Lars Husum romanen "Jeg er en hær", som hans redaktør på Gyldendal betegner som "det første danske portræt af nutidens krigergeneration".

"Jeg synes, at det er underligt, at krigen fylder så meget i medierne, og så lidt i skønlitteraturen," siger Lars Husum, der fik sit gennembrud med debutromanen "Mit venskab med Jesus Kristus" i 2006. Siden har Lars Husum både interviewet danske soldater og stavet sig igennem de alle bøger, han kunne finde, om udsendte danske soldater.

Bestsellerforfatteren Carsten Jensen skriver også på en roman om Afghanistan i øjeblikket. Modsat Lars Husum har Carsten Jensen selv besøgt de danske soldater i Helmand. Han vil dog endnu ikke gå i detaljer om romanen, men tidligere på foråret var han forfatter bag det meget roste teaterstykke "En dag i Helmand", der blev opført på Bornholms Teater. Som både journalist og forfatter, mener Carsten Jensen, at det er naturligt, at det tager længere tid for romanforfattere at skrive om en krig end journalister.

"Kunst har en længere fordøjelsesperiode end journalistik. Det er kun naturligt, at aktualitetsmedierne bliver de første, der beskriver en krig, selvom det måske er romanerne, der kommer til at stå stærkest i eftertiden. Og de fleste store krigsromaner er også skrevet en rum tid efter den krig, de beskriver," siger Carsten Jensen.

Lars Husum mener til gengæld, at det er en forfatters opgave at beskrive sin egen samtid:

"Hvis man ikke tager fat på ting, der rører sig i ens samtid, så er det spørgsmålet om, hvor modig man er som kunstner," siger Lars Husum, der ser sin egen roman som fortroppen for en ny bølge af krigsromaner:

"Der er en tendens blandt danske forfattere til at fokusere på hverdagen og nedtone braget, men jeg tror, at der vil komme mange flere romaner om Afghanistan. Det vil begynde at komme næste år, tror jeg," siger Lars Husum.

Han bakkes op af kreativ direktør på forlaget PeoplesPress, Jakob Kvist, der blandt andet har udgivet den kontroversielle bestseller "Jæger - krig med eliten". For han tror også, at forlaget vil komme til at udgive romaner om Danmark som krigsførende nation:

"Det er meget naturligt, at romanforfatterne har ladet vente på sig. Og jeg vil sådan set tro, vi vil komme til at se en del romaner, der forsøger at bearbejde den sorg og de traumer, som krigen i Afghanistan medfører. For vi har længe fortrængt, at vi er i krig. Men jeg tror, at det kommer til at farve os, at vi er blevet en krigsførende nation i mellemstor grad, og det vil finde sit kunstneriske udtryk både i film, romaner og andre steder i fremtiden," mener Jakob Kvist.

LÆS MERE I KRISTELIGT DAGBLAD LØRDAG