Jussis sene succes

Forfatteren Jussi Adler-Olsen forklarer sin succes med erfaringer både fra hospitaler for sindslidende og filmbranchen. I dag fylder han 60 år

Jussi Adler-Olsen fik forfatterdebut som 47-årig med "Alfabethuset". Nu fylder han 60 år og er Danmarks måske bedst sælgende forfatter med sine populære krimier. -
Jussi Adler-Olsen fik forfatterdebut som 47-årig med "Alfabethuset". Nu fylder han 60 år og er Danmarks måske bedst sælgende forfatter med sine populære krimier. -. Foto: Jesper Kristensen.

Succesforfatteren Jussi Adler-Olsen fik først sin romandebut med "Alfabethuset" som 47-årig. Til gengæld er han i dag Danmarks måske bedst sælgende forfatter. For ikke alene har han fået pæne placeringer på de hjemlige bestsellerlister med sine seks foreløbige romaner, men de har også ramt det store marked i blandt andet Tyskland, Spanien og Holland, særligt med hans krimiserie om Afdeling Q. Den seneste, "Flaskepost fra P", indbragte ham endda både Læsernes Bogpris 2010 fra Berlingske Tidende og Det Danske Krimiakademis Pris for bedste spændingsroman på dansk fra 2009.

Hemmeligheden skal måske findes i Jussi Adler-Olsens barndom. For det er ikke alene fornavnet, som han efter ønske fik kongebrev på som femårig, der afviger fra det normale. Han voksede nemlig bogstaveligt talt op på forskellige danske hospitaler for sindslidende. Faderen var dengang psykiatrisk overlæge, og børnene fik lov til at færdes frit mellem patienterne.

"Det havde man jo aldrig tilladt i dag. For nogle af patienterne var endda mordere. Men de virkede ikke farlige for os børn, der fandt fine venner blandt patienterne. Og jeg har ikke tal på, hvor mange gange jeg har siddet med en patient i hånden og fået en historie, som få andre kunne få adgang til. Så det har nok givet mig en vis empati for samfundets skæve eksistenser," siger Jussi Adler-Olsen, der kan se tilbage på en alsidig karriere, hvor han - ud over et par fagbøger i eget navn - blandt andet har levet af at læse andres manuskripter som forlægger, inden han tog springet over på "den anden side af skranken", som han siger.

Det er alligevel først og fremmest filmbranchen, der har påvirket hans skrivestil:

"Jeg er oprindelig uddannet i filmvidenskab og har måske set omkring 10.000 film, og jeg har forsøgt at opbygge mine bøger efter de samme klippeteknikker, der præger mange moderne spændingsfilm, så der hele tiden er en 'cliffhanger'. Som forfatter skal man øve sig i at levere det uventede hele tiden," siger Jussi Adler-Olsen, der i øjeblikket arbejder på hele to romaner - et nyt bind om Afdeling Q og en ny thriller.

"Jeg skriver aldrig en bog, hvis jeg ikke synes, at der er en mening med den. Og jeg betragter faktisk litteraturen som journalistikkens bedste makker. For mens journalistikken undersøger kendsgerninger, undersøger litteraturen konsekvenser. Og som forfatter kan en bisætning i medierne gøre mig nysgerrig efter at grave ned i baggrunden," siger Jussi Adler-Olsen, der i det hele taget betragter sin skrivevirksomhed som lange studier.

"Jeg har et meget stort behov for at sætte mig ind i nye ting. Og det er det største privilegium ved at skrive romaner. Men det er da også et eventyr at kunne komme ud til så mange mennesker. Det er mærkeligt at tænke på, at der sidder folk inde i mit hoved - uanset hvilket tidspunkt på døgnet. Derfor er jeg glad for, at succesen ikke ramte mig som 30-årig, hvor jeg tror, at den ville have væltet mig bagover. Men nu har jeg heldigvis fået en masse livserfaring, der gør mig mere taknemmelig. For jeg har virkelig været heldig. Da jeg var ung, sagde min far også: "'Jussi, du har mange talenter, men det største er dit held'," siger den succesfulde forfatter, der privat er gift og far til en søn.

ohrstrom@kristeligt-dagblad.dk