Hollandske kristendemokrater kæmper med Wilders

Det kristendemokratiske parti CDA slås internt over udsigten til at skulle have Geert Wilders islamfjendske Frihedsparti som støtteparti til en liberal-borgerlig regering

Kristendemokraterne i Holland har udsigt til at have Geert Wilders Frihedsparti som støtteparti i en liberal-borgerlig regering.
Kristendemokraterne i Holland har udsigt til at have Geert Wilders Frihedsparti som støtteparti i en liberal-borgerlig regering. Foto: Ben Stansall.

Kampen om religionsfriheden slår skår i den koalition, som tegner sig i hollandsk politik her små tre måneder, efter landet gik til urnerne tidligt i juni.

Modellen i støbeskeen er som kalkeret over den siddende danske regering med et liberalt og et konservativt parti som regeringspartnere og et stærkt islamkritisk populistparti som støttehjul. Men særligt i det konservative kristendemokratiske CDA har visse fraktioner store problemer med Geert Wilders? Frihedsparti, der er på koalitionskurs med CDA?s traditionelt meget vide rammer for religionsfrihed. Det harmonerer dårligt med Wilders? ønsker om at forbyde Koranen, nedlægge muslimske skoler og indføre en afgift på hovedtørklæder.

Flere hundrede partimedlemmer har sat deres navn på en underskriftsindsamling mod nogen form for inddragelse af Frihedspartiet i en kommende regering. Og en række forhenværende statsministre og prominente partimedlemmer har offentligt undsagt den nye koalitionsmodel. Selv tidligere CDA-statsminister Ruud Lubbers, der ellers har fungeret som forhandler for de tre partier, siger, at han har ændret sin holdning til et fornuftspartnerskab med Frihedspartiet fra et "ja, men" til "nej, hvis ikke".

Uenighederne mellem de fremtidige samarbejdspartnere betyder, at man ikke kan forvente en ny regering før tidligst om små to uger, hvilket er uheldigt på et tidspunkt, hvor man også i Holland har brug for en fast hånd på roret for at styre uden om den værste økonomiske krise.

"De tre partier har meget forskellige syn på en række politikområder og især på spørgsmål om religion og identitet," siger Annemarie van Elfrinkhof, der forsker i de hollandske politiske partier ved Det Frie Universitet i Amsterdam.

"Og Wilders har allerede gjort klart, at han ikke vil tage kristendemokraternes holdning i betragtning," understreger hun.

Geert Wilders har heller ikke gjort det nemmere for Kristendemokraterne at leve med det kommende samarbejde. På mikrobloggen Twitter kalder Wilders den siddende partileder for "et kæmpe tudefjæs". Ligesom han ufortrødent fortsætter sine egne projekter med blandt andet at rejse jorden rundt for at skabe et verdensomspændende anti-islamisk netværk. Tidligere på ugen trak han overskrifter, da han på australsk tv kaldte islam for en "retarderet kultur". Og den 11. september skal han holde tale ved Ground Zero i New York mod det moskebyggeri, der er planlagt, hvilket har fået blandt andre tidligere generalsekretær i NATO Jaap de Hoop Scheffer til at komme med advarende ord om, hvad det kan betyde for Hollands relationer til andre lande.

"Når en hollandsk politiker optræder ved en begivenhed som denne, må man antage, at folk ikke ser forskellen mellem et koalitionsparti og et støtteparti," sagde de Hoop Scheffer til avisen NRC Handelsblad, hvor han også beklagede, at Wilders havde kaldt den tyrkiske statsminister Erdogan for "en total freak".

"Det kan man ikke sige om en statsminister for et NATO-land og et kandidatland til EU," understregede Scheffer, der også er CDA-medlem og landets tidligere udenrigsminister.

CDA-partileder Henk Bleker beder nu de tidligere toppolitikere om at holde debatten inden for partiet i stedet for i offentligheden.

"Vores forhenværende ministre og regeringschefer har lov til at udtrykke deres bekymring, men jeg er ikke tilfreds med den måde, de gør det på," sagde Bleker i hollandsk radio i denne uge.

"Lad os ikke skade partiet mere," sagde Bleker.

albrechtsen@kristeligt-dagblad.dk