Frankrig i stormvejr om romaer

Europæisk ministersammenkomst om indvandringsproblemer overskygges af roma-dagsorden

Eric Besson, Frankrigs integrationsminister, var i går vært ved en ministersammenkomst om indvandring. --
Eric Besson, Frankrigs integrationsminister, var i går vært ved en ministersammenkomst om indvandring. --. Foto: Ian LangsdonEPA.

Timingen var mildest talt ikke optimal, da den franske integrationsminister, Eric Besson, i går tog imod seks af sine ministerkolleger for at diskutere, hvad der kan gøres for at kontrollere tilstrømningen af udlændinge uden papirerne i orden til de vestlige lande.

Den franske regering havde håndplukket repræsentanter fra Tyskland, Storbritannien, Grækenland, Italien, Canada og EU-institutionerne for at få deres syn på, hvordan man forbedrer grænsekontrol, samarbejder om at forhindre organiseret menneskesmugling og håndterer de irregulære indvandrere, når først de er kommet ind i landet.

Men mødet faldt på et tidspunkt, hvor den franske regering allerede står midt i et politisk stormvejr på grund af den omfattende stramning af sikkerhedspolitikken med sigte mod netop udlændinge på fransk jord, som præsident Nicolas Sarkozy annoncerede i slutningen af juli.

I weekenden gik franskmænd i tusindtal - 77.300 ifølge politiet - på gaden for at demonstrere mod det, de kalder en "fremmedfjendsk" politik, fordi man fra fransk side helt eksplicit sammenkæder immigration og kriminalitet.

Ikke mindst beslutningen om at rydde mindst 300 romalejre og sende et større antal rumænske og bulgarske statsborgere ud af landet har skabt overskrifter over hele verden og har ledt til fordømmelse fra flere kirkelige organisationer og fra det internationale samfund.

Romapolitikken truede også med at kidnappe dagsordenen for mødet blandt ministrene, selv om det i hvert fald officielt slet ikke var på programmet. Og den franske indenrigsminister måtte endnu engang afvise, at der skulle være noget galt med den franske regerings hårde kurs mod romaerne.

"Der har ikke været nogen masseudvisninger af romaer," sagde Eric Besson og understregede, at franskmændene "nøje har overholdt" gældende principper.

Men andetsteds i Paris gjorde præsident Sarkozy klart, at han står parat med en reform af de franske immigrationslove, der skal gøre det lettere at sende folk uden papirerne i orden ud af landet "heriblandt under særlige omstændigheder også borgere fra medlemmer af EU". En slet skjult hentydning til de omstridte romaer, som fremover lettere skal kunne smides ud, hvis de truer den offentlige orden, hvis de ikke har midler til at klare sig for, eller hvis de "misbruger den frie bevægelighed", som det udtrykkes fra præsidentpalæet.

Samtidig understreger præsidenten, at han har tænkt sig at tage et eventuelt nyerhvervet fransk statsborgerskab fra enhver udlænding, der dræber eller forsøger at dræbe et medlem af ordensmagten.

albrechtsen@k.dk