Israelitterne drak masser af øl

Øl var fast inventar i det bibelske køkken. Det mener den amerikanske bibelforsker Michael Homan fra Xavier Universitet i Louisiana

Shimon Peres drikker en øl i Jerusalem. Ny forskning tyder på at israelitterne drak masser af øl på Bibelens tid.
Shimon Peres drikker en øl i Jerusalem. Ny forskning tyder på at israelitterne drak masser af øl på Bibelens tid. Foto: REUTERSAmmar Awad.

"Med ganske få undtagelser var israelitterne stolte øldrikkere," skriver Michael Homan i denne måneds udgave af tidsskriftet Biblical Archaeology Review.

Han baserer sin teori om øldrikkeriet på bibelsk tid på en tidligere fejltolkning af det bibelske ord, shekhar, der traditionelt er blevet oversat til en stærk drik. Homan mener, shekhar skal oversættes til øl. Han mener også, at moderne tids forskere bevidst har undladt at afdække de bibelske personers alkoholforbrug på grund af en opfattelse af, at det sammenkædes med uanstændige vaner.

"Det er lige som mange, kristne foretrækker at tro på, at Jesus drak grapejuice, selvom der eksisterer overbevisende beviser for det modsatte," siger Homan.

De fleste forskere er enige om, at der blev dyrket vin på bibelsk tid, mens det er sværere at finde beviser for ølbrygning. Ifølge den israelske bibelforsker Nili Wazana fra Det Hebraiske Universitet var øl dog meget almindelig i det bibelske Irak og ved Middelhavets israelske kystlinje.

allan@k.dk