Korsfæstet frø krænker kristne

Mens det fem år efter Jyllands-Postens stormomsuste tegninger af profeten Muhammed er blevet kutyme i Vesten at undgå at krænke muslimers religiøse følelser, så synes de samme regler ikke at gælde for kristne.

Den tyske kunstner Martin Kippenberger har skabt debat med sin korsfæstede frø, der holder en øl i denne ene hånd. Foto: Scanpix.
Den tyske kunstner Martin Kippenberger har skabt debat med sin korsfæstede frø, der holder en øl i denne ene hånd. Foto: Scanpix.

Det seneste eksempel på dette er en ny udstilling på auktionshuset Sotheby's i New York, der inkluderer en i nogle kristnes øjne grov parodi på Jesus på korset.

Skulpturen "Zuerst die Füsse" (Fødderne først) af den afdøde tyske kunstner Martin Kippenberger forestiller en skriggrøn frø hængt op på et kors i klassisk Jesus-positur og med et krus øl i den ene fod og et æg i den anden. Den offentlige fremvisning af skulpturen udløser nu protester fra USA's største katolske gruppe, The Catholic League, der mener, at den krænker den kristne tro.

"Kippenbergers kunst er nedværdigende, fornærmende og groft anstødelig," siger Bill Donohue, der er formand for The Catholic League.

"Zuerst die Füsse" har tidligere udløst katolsk vrede. Da skulpturen for to år siden var udstillet på et kunstmuseum i Bolzano i Italien, skrev pave Benedikt XVI til den lokale provinschef og forklarede, at værket "sårer de religiøse følelser hos de mange mennesker, som i korset ser et symbol på Guds kærlighed og på vores frelse". Provinschefen, Franz Pahl, erklærede sig enig og indledte en sultestrejke i protest mod udstillingen.

Skulpturen er del af udstillingen "The Divine Comedy" (Den Guddommelige Komedie), der også inkluderer andre religiøst provokerende værker. Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Sotheby's.

nyholm@k.dk