Den usandsynlige statsminister

Mark Rutte bliver Hollands første liberale regeringschef siden 1918. Det var der ikke nogen, der havde spået for bare et halvt år siden

Hollands nye regeringchef, den liberale Mark Rutte, er aktivt medlem af den protestantiske kirke. --
Hollands nye regeringchef, den liberale Mark Rutte, er aktivt medlem af den protestantiske kirke. --. Foto: Phil NijhuisEPA.

I de hollandske medier kunne man i begyndelsen af ugen læse, at landets nye premierminister foretrækker sin regering, sådan som han kan lide sin bil. Ældre, pålidelig og ikke særligt sexet. Den 43-årige liberale Mark Rutte fragter sig selv rundt i en 10 år gammel Saab. Og i den regering, som han officielt præsenterer i dag, har han primært omringet sig med politisk erfarne mænd, der er grå i toppen.

Dermed er lederen af Hollands højreliberale VVD- parti allerede fra starten raget uklar med en stor del af det politiske establishment, der fnyser over, at der kun er blevet plads til tre kvinder i kabinettet.

Men efter fire måneders stormfuld regeringsdannelse, der er endt med den omstridte Geert Wilders og hans islamkritiske Frihedsparti som støtte for den første hollandske mindretalsregering siden Anden Verdenskrig, er Rutte efterhånden vant til øretæver.

Da valgkampen blev fløjtet i gang, var der ikke mange, der spåede den drengede politiker en plads på toppen af hollandsk politik. Selv internt i VVD blev der tvivlet så meget på partilederens gennemslagskraft i befolkningen, at man valgte at køre en valgkampagne, hvor man bevidst ikke satte hans ansigt på valgplakaterne af frygt for at skræmme vælgerne bort.

Men det viste sig, at man havde undervurderet hollændernes tørst efter en politisk skikkelse, der ville prædike økonomisk ansvarlighed, mådehold og en fast hånd på roret i en krisetid. Og det leverede Rutte.

Den nye statsminister beskrives som høflig og veltalende, men også poleret og upersonlig – en Mr. Management, som han kaldes på grund af sin fortid i hollandsk erhvervsliv, hvorfra han i 2002 blev hentet ind i regeringen af det parti, som han havde været en aktiv del af, siden han som 16-årig meldte sig ind i ungdomsfraktionen.

Han blev først anset som lidt af en pretty boy, der ikke var tør bag ørerne, mens opmærksomheden samledes om hans mere slagkraftige partifæller som Geert Wilders, Ayaan Hirsi Ali og tidligere integrationsminister Rita Verdonk – bedre kendt som jern-Rita på grund af hendes meget hårde linje i indvandringsdebatten. Men Geert Wilders gik ud og dannede Frihedspartiet, Ayaan Hirsi Ali drog i eksil i USA, og Rita Verdonk tabte kampen om formandsposten til Rutte i 2006 og blev senere smidt ud af partiet. Og nu er det altså Mark Rutte, der har sikret VVD nøglerne til Statsministeriet for første gang siden 1918.

Men han kunne være endt et helt andet sted, hvis han havde fulgt en af sine andre passioner. Som ung var han en dygtig pianist og overvejede at læse på konservatoriet. I stedet blev det til en grad i historie fra universitetet i Leiden og en karriere i hovedstaden, Haag, hvor han også er vokset op i en børnerig familie som den mindste af syv. Hans familie er reformerede protestanter, og Rutte er stadig et aktivt medlem af kirken. Statsministeren, der stadig er ungkarl, er kendt for at være særdeles tæt knyttet til sin mor, som han tager på ferie med og besøger mindst en gang om ugen. Men ellers er han en mand, der værner om sit privatliv. Om han kan få lov til at blive ved med det, når han skal bestride landets højeste embede, må tiden vise.

albrechtsen@k.dk