Fortabte i naturen

Hører vi overhovedet længere til i naturen? Eller er den en fremmed, grusom magt, som vi bygger byer for at undgå?

Fortabte i naturen

Jeg indrømmer blankt, at ordet trivi hang længe på mine læber, da jeg læste Natasha Illum Bergs seneste og femte roman, "Vildnis". Allerede på bagsideteksten vidste jeg stort set, hvad den handlede om. Erotiske forviklinger med Afrika som eksotisk baggrund. Men 1: Hvad er der i grunden galt med det? Og 2: Der kan være en sprække, måske tilmed en lærdom i forudsigeligheden, der først åbner sig, når man selv gør det. Så det forsøgte jeg. At åbne mig!

Romanen foregår i Tanzania. Thomas og Beatrice er et velhavende engelsk ægtepar med nedadgående passionskurve, hun med hang til naturromantik og velgørenhedsprojekter for truede dyr, han med hang til rationalitet og storvildtsjagt. En modsigelse, der skal komme til at skære dybe kløfter i deres forhold, men som til sidst lærer dem noget helt nyt om naturen og hinanden.

Vi møder dem i London den dag, de modtager meddelelsen om, at jægeren Daniel McFreigh er blevet dræbt af en elefant. Daniel var to år tidligere leder af den safari, Thomas og Beatrice deltog i, og de bliver enige om rejse tilbage til Tanzania for at begrave ham. Men et er en død jæger, noget andet er alle de lig, der i hans kølvand stiger op fra graven. Hurtigt finder vi ud af, at Daniel og Beatrice havde et kortvarigt forhold under turen, og at Thomas i sagens natur er sort af jalousi.

Daniel er altså skyggen i deres velordnede liv og med ham hele den symbolske blanding af farlig natur, Afrika, død og seksualitet. Og da ægteparret senere efter endnu et dødsfald bliver overladt til sig selv midt i vildnisset, konfronteres de for alvor med mørkets hjerte og deres indbyrdes følelsesmæssige fortrængninger. Kulminerende i en i øvrigt smuk scene en kulsort nat på et leje af græs og blade i en hytte i en afrikansk landsby. Mens de endelig finder hinandens kroppe, dør en gammel mand uden for hytten.

Man kan mærke, at Natasha Illum Berg, der selv bor i Tanzania, har et indgående kendskab til den afrikanske natur. Og til de splittelser, den sætter i den hvide mand og kvinde.

Hører det såkaldt civiliserede menneske overhovedet længere til i naturen? Og er naturen i så fald ond eller god, er den meningsfyldt eller tom, er den trøstende eller skræmmende, æstetisk eller afskyelig? Eller er den bare, som Thomas pludselig erkender under mødet med en sulten løvinde? Det er den tematik, der er værd at lytte til. Og åbne sig for.

kultur@k.dk

Natasha Illum Berg: Vildnis. 264 sider. 250 kroner. C&K Forlag.