2,1 milliarder kroner til dansk film

Flere penge til dokumentarfilm, computerspil og små biografer. Dansk film er sikret de næste fire år med et forlig, som hele Folketinget står bag

De små lokale biografer får nu statsstøtte til at indkøbe digitalt udstyr. --
De små lokale biografer får nu statsstøtte til at indkøbe digitalt udstyr. --. Foto: .

Landets små biografer får en tiltrængt håndsrækning i kraft af en ny støtteordning til indkøb af digitalt udstyr, der enten kan tildeles som et engangsbeløb på 200.000 kroner eller som et bidrag pr. "kunstfilm", der vises.

Ordningen er en del af et nyt filmforlig på knap 2,1 milliarder kroner, som kulturminister Per Stig Møller (K) og kulturordførere fra de forskellige partier i går kunne præsentere for pressen i Kulturministeriet. Og med aftalen håber kulturminister Per Stig Møller blandt andet, at de små lokale biografer kan undgå at dreje nøglen om ved udsigten til at skulle købt dyrt digitalt udstyr.

"Jeg synes, at det ville være et meget stort slag for lokalkulturen, hvis biograferne går ned i en teknologisk overgangssituation. Derfor må vi hjælpe dem igennem i denne her femårsperiode, så de ikke går ned," siger Per Stig Møller, der dog samtidig erkender, at der stadig skal lokal opbakning og egenfinansiering til at købe de digitale biografudstyr, der typisk koster mindst en halv million kroner.

Alle Folketingets partier står bag det nye filmforlig, der blandt andet betyder, at Det Danske Filminstitut får friere hænder til at fordele de midler, der nu er sikret til og med 2014.

Aftalen lægger også op til at styrke produktionen af danske dokumentarfilm. Og en ny satsning på 20 millioner kroner er at give kulturstøtte til at pleje talenterne inden for udviklingen af danske computerspil.

Med i aftalesummen er der overført 100 millioner kroner ekstra fra medieforliget. Det betyder, at DR og TV 2 ikke har visningspligt, men visningsret til danske film. Omvendt behøver filminstituttet ikke at følge tv-stationernes ønsker til nye film i samme grad.

Og selvom SF, De Radikale og Socialdemokraterne i et fællesudspil havde håbet at kunne styrke filmområdet med yderligere 40 millioner kroner, var der bred tilfredshed med forliget:

"Jeg er meget tilfreds med, at vi har lavet et filmforlig, hvor vi giver større fleksibilitet ind på filmområdet, og jeg er utrolig tilfreds med, at vi fik lavet en løsningsmodel omkring digitaliseringen af de små biografer," siger SF?s kulturordfører, Pernille Frahm.

Om forliget samtidig kan hjælpe dansk film ud af den krise, som flere eksperter taler om, er til gengæld et åbent spørgsmål, mener Socialdemokraternes kulturordfører, Mogens Jensen.

"Med al respekt er det jo ikke alene støttesystemerne, der bestemmer, hvor gode danske film der bliver lavet, men den talentmasse, der er i dansk film," siger Mogens Jensen og peger på, at dansk film dog stadig høster stor anerkendelse i verden:

"2009 var et dårligt filmår. Men jeg tror, at det kommer og går, ligesom det gør med vinhøsten. Der er nogle gode år og nogle dårlige år. Men jeg tror og håber på, at det i højere grad kan være med til at inspirere miljøet, at vi nu har lagt lidt mere luft og fleksibilitet ned i systemet."

Per Stig Møller mener, at det er forkert at tale om en krise for dansk film, men håber, at aftalen kan sikre en bedre økonomi omkring filmene.

ohrstrom@k.dk