Oklahoma siger nej til sharia

Den amerikanske delstat Oklahoma har bandlyst brugen af islamisk sharia-lov. 12 delstater overvejer det samme

Pakistan, Swat-dalen
Pakistan, Swat-dalen . Foto: CHAND KHAN Denmark.

Oklahoma er blevet den første delstat i USA til formelt at bandlyse brugen af islamisk sharialov i retssystemet. Det sker, efter at vælgerne i den midtvestlige bibelbæltestat i en folkeafstemning i forbindelse med det amerikanske midtvejsvalg stemte ja til et lovforslag om at forbyde dommere at tage sharialov eller international lovgivning i betragtning i juridiske afgørelser. Omkring halvdelen af Oklahomas vælgere stemte ved midtvejsvalget, og 70 procent af dem stemte ja til at udelukke sharia.

Ingen domstole i USA anvender sharialov, men resultatet af folkeafstemningen blev fulgt nøje af lovgivere i 12 andre amerikanske delstater, der overvejer lignende tiltag. Mistilliden til islam er vokset i USA efter sommerens landsdækkende kontrovers om en muslimsk gruppes planer om at bygge et islamisk kulturcenter og moské nær Ground Zero i New York, og konservative debattører har nu sat frygten for sharialov på dagsordenen.

Oklahoma-loven, der også betegnes som "Save Our State" (Red vores delstat), er udformet af republikanere i den konservative delstats kongres, hvor den allerede er godkendt af begge kamre. Lovens pennefører, Rex Duncan, betegner den som et "forebyggende angreb", der vil sikre, at Oklahoma ikke lider samme skæbne som europæiske lande som Storbritannien, hvor sharia rutinemæssigt anvendes til at løse mindre konflikter i nogle muslimske lokalsamfund.

"Det er ikke en overhængende trussel i Oklahoma endnu, men det er en storm i horisonten i andre delstater," siger Rex Duncan.

Modstandere af loven argumenterer imidlertid for, at den krænker den amerikanske forfatning ved at lovgive om en bestemt religion. Oklahoma-afdelingen af den store muslimske gruppe Council on American-Islamic Relations, der betegner loven som en "skræmmetaktik" og unødvendig, forbereder nu et sagsanlæg.

Blandt de første til at bringe frygten for sharialov på banen var den konservative meningsdanner og mulige republikanske præsidentkandidat Newt Gingrich, der på det ultrakonservative Values Voter Summit (værdivælger-møde) i august erklærede krig mod "alle forsøg på at indføre sharialov i USA". I den netop overståede midtvejsvalgkamp gjorde den nu besejrede republikanske senatorkandidat i Nevada, Tea Party-favoritten Sharron Angle, sig bemærket for at hævde, at sharialov "har bidt sig fast" i nogle amerikanske byer.

Oklahoma har blot 15.000 muslimske borgere ud af en befolkning på cirka 3,7 millioner. Delstaten er gået fri af terrorangreb siden 1995, hvor Timothy McVeigh, der ikke var muslim, dræbte 168 mennesker i et bombeangreb i Oklahoma By.

nyholm@k.dk