Roma-historiker mindes Krystalnatten

Til markeringen af 72-året for Krystalnatten vil Biljana Muncan, historiker og dansk-roma, tale om nutidens forfølgelser i historiens lys

Biljana Muncan taler i aften til årets fakkelarrangement på Nytorv i København til minde om Krystalnatten. --
Biljana Muncan taler i aften til årets fakkelarrangement på Nytorv i København til minde om Krystalnatten. --. Foto: Carsten Fenger-Grøndahl.

På Krystalnatten den 9. november 1938 fik tusindvis af jøder ødelagt deres hjem af nazisterne. Men også romaerne blev forfulgt i datidens tyskbesatte Europa, og det vil historiker Biljana Muncan, der er dansk-roma, belyse, når hun i aften taler til årets fakkelarrangement på Nytorv i København til minde om Krystalnatten.

Biljana Muncans forældre er serbiske romaer, som i starten af 1970?erne flygtede fra fattigdom og diskrimination i håbet om et bedre liv i Danmark.

Biljana Muncan er født i 1974 og har boet hele sit liv i Danmark. Forældrene opfordrede hende til aldrig at afsløre sin etniske baggrund over for andre af frygt for, at datteren skulle udsættes for samme udstødelse, som de havde kendt i Serbien.

Men da Biljana Muncan selv blev mor til sin første barn for ni år siden, besluttede hun at stå ved sin etnicitet, og det er den baggrund, hun vil tale ud fra, når hun trækker tråde fra Krystalnattens ugerninger op til nutidens højaktuelle debat om romaernes plads i Europa.

Biljana Muncan er cand.mag. i historie og religion og har skrevet speciale om sigøjnerbegrebet i dansk videnskab. Hun er ansat som gymnasielærer på Roskilde Katedralskole og har været konsulent på fire bøger om romaernes historie og nuværende situation. Hun mener, at mange romaer i dag føler sig stigmatiserede, og at det er særlig værd at huske på mindedage som Krystalnattens.

Biljana Muncan er gift med Johannes Busk Laursen, og parret har en datter på ni år og en søn på 10 måneder. Familien bor i København, hvor hun vil deltage i fakkel- arrangementet.

Også byer som Århus og Svendborg mindes i aften Krystalnatten med fakkelarrangementer.

julie.hansen@k.dk