Frelsen i vildmarken

Tor Nørretranders' bog "Vild Verden" vil glæde hans fans, men skuffe andre

Forfatter Tor Nørretranders i Glyptoteket.
Forfatter Tor Nørretranders i Glyptoteket. Foto: .

Restauranten Noma i København har gjort et stort indtryk på Tor Nørretranders. Dér får man retter, hvor vilde planter og dyr, ofte rå, dominerer. Tor Nørretranders udpensler over fire en halv side, hvordan det føles og smager at spise en levende reje. Det er afsættet til en skildring af landbrugets skader på naturen og menneskene de seneste 10.000 år. Mad dyrket på monotone marker er kedeligere og usundere end den føde, jægere og samlere fandt i den rigt varierede natur. Naturen tager også skade af de enårige afgrøder. De medfører nemlig jorderosion og større drivhuseffekt fra blandt andet kuldioxid.

Løsningen er at slippe naturen løs igen og lade os samle vores føde i den vilde natur. Dette skildrer Tor Nørretranders, som han plejer, det vil sige gennem en skildring af oplevelser og referater af samtaler og bøger.

Afsnittene om landbrugets effekter på naturen og vores madvaner giver nogle steder anledning til, at man tænker over, hvor ensartet store dele af vores føde er (hvede, ris, kartofler), og hvordan landbrugsdrift påvirker naturen. Det er for eksempel tankevækkende, at fødens indhold af mineraler over tid har været faldende.

Men på nogle andre måder er bogen problematisk. Der er løse påstande, som at landbrugskulturer er monoteistiske. Sært, når man tænker på jødedommens tilknytning til hyrdekulturer eller græsk-romersk religions ekstreme polyteisme. Der er tvivlsomme etymologier, som at Eva betyder "levende" eller "livets moder" (Eva kan også betyde "slange"). Og det er altså romantiserende, når Tor Nørretranders skriver, at naturfolk "jagede og samlede og var trygge ved det". Man kunne også forestille sig, at et liv i fuldkommen afhængighed af naturen indimellem var ret utrygt. Det er i samme forbindelse en indvending, at menneskers sundhed i det lange perspektiv aldrig har været bedre end siden Anden Verdenskrig.

Løsningen, at vi skal leve af vilde planter og dyr, er heller ikke overbevisende. Det kan måske blive dyrt. Restaurant Noma har en medarbejder for hver gæst, syv retter koster 1095 kroner plus vinmenu til 895 kroner for syv glas; dog kan man spare lidt ved at vælge juicemenuen til kun 395 kroner.

Det kan også blive besværligt at leve af den vilde natur, selvom Nørretranders forudser, at vi snart kan finde de vilde planter med en iPhone. Man ser det for sig, alle københavnere styrter efter arbejdstids ophør ud i Sjællands skove og hegn for at samle aftensmaden. Mon der vil være mad nok? Det vil i hvert fald være en fordel at komme først.

Bogen er skrevet i Tor Nørretranders' særlige stil. Rolig, pædagogisk forklarende, tålmodigt fjernende alle problemer og konflikter, ligesom kommunistiske lærebøger fra DDR. Den forekommer indimellem langstrakt og opleves af nogle som et forsøg på faglig forførelse.

Nogle elsker denne stil, og de vil blive opmuntret af læsningen og sikkert også af Nørrestranders' optimistiske livssyn, som når han slutter bogen: "Vi har altid allerede levet i paradis. Vi har bare ikke opdaget det. Endnu." Andre er mere nøgterne og tænker, at hvis Paradis var så nemt at finde, havde vi nok allerede fundet det.

kultur@k.dk

Tor Nørretranders: Vild Verden. Fremtidens føde. 234 sider. 250 kroner. Tiderne Skifter.