Grundtvigsalme i ny indpakning

Komponist og organist Carsten Johannes Mørch har skrevet en ny melodi til den kendte Grundtvigsalme "Nu falmer skoven trindt om land". En melodi, der skal virke forfriskende på landets kirkegængere

Det er godt at udfordre de danske kirkegængere, mener komponist og organist Carsten Johannes Mørch. Derfor har han komponeret en ny melodi til en af Grundtvigs kendte salmer. --
Det er godt at udfordre de danske kirkegængere, mener komponist og organist Carsten Johannes Mørch. Derfor har han komponeret en ny melodi til en af Grundtvigs kendte salmer. --.

Nu falmer skoven trindt om land,

og fuglestemmen daler;

alt flygted storken over strand,

ham følger viltre svaler.

Teksten er stadig den samme, men komponist Carsten Johannes Mørch har skrevet en ny melodi til N.F.S Grundtvigs kendte salme "Nu falmer skoven trindt om land".

Carsten Johannes Mørch, der har komponeret både kirkemusik, musicals, kammermusik og vokalmusik, mener, at synges en gammel kendt salme på en ny melodi, så lukkes dens tekst op på en helt ny måde.

"Man skal ikke være bange for at få et sundt lille gib en gang imellem, når man sidder i kirken og synger salmer. Jeg tror, at mange vil synes, det er forfriskende at høre teksten på en ny melodi," siger Carsten Johannes Mørch, der ud over at komponere musik også gennem 25 år har været organist ved Opstandelseskirken i Albertslund.

Der er flere eksempler på sange, der har mere end en melodi. For eksempel en anden af Grundtvigs salmer "Morgenstund har guld i mund", hvor den ene melodi bliver brugt som åbningssalme, mens den anden melodi oftere bruges til sidst i en gudstjeneste, fortæller Carsten Johannes Mørch.

Til "Nu falmer skoven trindt om land" brugte Grundtvig oprindeligt en tysk folkemelodi fra 1640, men i 1889 fik salmen en ny melodi, som var skrevet af den indflydelsesrige københavnske organist Johan Henrik Nebelong. Siden dengang har Grundtvigs efterårssalme dog ikke været udsat for nye melodier.

"Nu falmer skoven trindt om land" bliver brugt enormt meget til gudstjenester og til begravelser, og man kan sige, at der bliver slidt meget på melodien. Den melodi, jeg har skrevet, repræsenterer det, man kan forvente af en ny harmonisk salme anno 2010. Der er lidt forskellige vekslende taktarter," siger Carsten Johannes Mørch.

Han håber, at den nye melodi vil blive benyttet til gudstjenester i kirken, men også rundt om på landets højskoler og i andre sammenhænge, hvor den danske sang er i fokus.

"Det er en af de kernesalmer, som alle kender, og det er sådan en salme, der er aktuel i den periode, hvor sommeren går på hæld, og det bliver efterår. Jeg håber, det kan være en musisk oplevelse og en tekstmæssig berigelse, at man nu får mulighed for at prøve salmen på en anden måde," siger Carsten Johannes Mørch.

skovhoej@k.dk