Tæppebombning i poetisk form

Jakob Brønnum skriver gode haiku-digte, men det halve havde været nok

Jakob Brønnum har netop udgivet en samling haiku-digte.
Jakob Brønnum har netop udgivet en samling haiku-digte. Foto: Privatfoto.

Jakob Brønnum har skrevet et værk bestående af ikke færre end 216 haikudigte, der alle rummer et jegs kærlighedserklæringer til et du.

Man kan selvfølgelig opleve dette som lidt af en tæppebombning med en poetisk form, som ofte har et eksklusivt præg.

Haikuens kendetegn er således dens tre verslinjer med stavelsesantallet fem-syv-fem og satsningen på ekstatiske intethedsoplevelser i de gnister, der kan springe mellem uforenlige sansninger. Og frem for alt er haikuen en form, der fordrer en høj grad af luft og stilhed omkring de ultrakorte koncentrerede tekster.

Imod denne indvending kan man dog sige, at Brønnum ikke er den første, der har anvendt haiku-formen til et moderne og egensindigt projekt. Og det skal i hvert fald slås fast, at han bestemt ikke laver dårligere haiku end en række andre digtere, der i de seneste år har anvendt denne form såsom Lone Munksgaard Nielsen, Suzanne Brøgger og Lars Mønster. Faktisk er der særdeles fine digte i Brønnums haiku-værk, der bærer titlen "Månen i din hånd".

Tre af de smukkeste kærlighedsdigte lyder: "Jeg går forsigtigt/ Dine ord lå som dug i/ græsset til morgen", "Hører du kommer/ dine skridt er foran dig/ træder ind i mig" og "Morgenens tåge/ genfortæller nattens sagn:/ alting går i et".

At bogen så godt kunne have rummet halvt så mange digte, som den gør, uden at tage skade af det, er en anden sag.

kultur@k.dk

Jakob Brønnum: Månen i din hånd. Haikudigte. 66 sider. 189 kroner. Forlaget Tellus.