Politiet ignorerer kvinders vold mod mænd

Politiet tager ikke kvinders vold mod deres partner alvorligt, mener en ekspert i partnervold og flere mandekrisecentre. Politiet erkender, at der kan være et problem

@Fotobyline:
@Fotobyline:.

Mænd bliver diskrimineret i sager om partnervold.

Sådan lyder anklagen mod politiet fra landets mandekrisecentre og en ekspert i partnervold. I København, Odense og Jylland fortæller mandekrisecentre om mænd, der forsøger at melde konens eller kærestens vold, men bliver sendt væk fra politistationen uden at have fået lov at afgive en anmeldelse.

Oftest afskriver politiet mændene med en opfordring til at tænke over situationen og en besked om, at politiet ikke kan stille noget op over for "familiespektakler".

"Vi oplever hele tiden, at politiet ikke vil tage imod anmeldelser fra de voldsramte mænd. Der skal være blod på tøjet eller synlige skader, ellers vil politiet ikke gøre mere ved sagen," siger Mark Hinchely, socialtfaglig ansvarlig ved Mandecentret København.

Officielle tal antyder, at mere end 8000 mænd hvert år udsættes for partnervold, men det reelle tal er ifølge flere eksperter og mandekrisecentre langt større. Organisationen Dialog Mod Vold arrangerer oplysningskurser for politiets ansatte, og når emnet partnervold mod mænd bringes op, har flere betjente svært ved at fastholde seriøsiteten, fortæller direktør Helle Øbo.

"Politiet har rigtig, rigtig svært ved at forstå, at kvinder finder sig i partnervold. Men de har endnu sværere ved at forstå, at mændene finder sig i det. Betjentene kan ikke sætte sig ind i, at manden ikke bare forlader kvinden, og så bliver situationen lidt komisk for dem," siger hun.

Kritikken overrasker hos Politiforbundet, hvorfra formand Peter Ibsen understreger, at politiet ikke skelner mellem, om en voldsudøver er mand eller kvinde.

Peter Ibsen vil dog ikke afvise, at nogle betjente finder det vanskeligt at tage kvinders partnervold mod mænd seriøst, fordi politiet i langt de fleste tilfælde oplever den omvendte situation.

"Jeg kan sagtens forestille mig, at diverse tjenestesteder kan have svært ved at forholde sig til, at en mand, der er to meter bred over skuldrene, kommer ind og fortæller, at han har fået tæsk af konen. Politifolk er et bredt udsnit af den danske befolkning, så jeg vil slet ikke afvise, at der kan være nogle betjente, der har mere end almindeligt svært ved at tage det alvorligt. Så har de et problem, og det må selvfølgelig ikke forekomme," udtaler formanden.

Mange voldsramte mænd afholder sig ifølge mandekrisecentrene fra at melde volden, og det med god grund, mener Steen Baagøe Nielsen, lektor ved Roskilde Universitet og formand for Nordisk Forening for Forskning om Mænd og Maskuliniteter.

"Politiet vil utvivlsomt i mange tilfælde undre sig over, hvorfor manden ikke udnytter sin fysiske overlegenhed og den mandlige beslutsomhed til at håndtere situationen. Mændene kommer til at se politianmeldelser som undergravende for forståelsen af dem selv som magtfulde og handlekraftige," siger han.

gehlert@k.dk

LÆS MERE | Tidligere artikler om partnervold mod mænd