Redaktør: Rigtigt med Muhammed-tegningerne

Redaktøren bag trykningen af Muhammedkarikaturerne i Norge mener, at tegningekrisen har gavnet mere end skadet

Den norske redaktør Vebjørn Selbekk kom i kraftig modvind, da han som redaktør af den norske avis Maga-zinet i 2006 trykte Muham-medtegningerne. --
Den norske redaktør Vebjørn Selbekk kom i kraftig modvind, da han som redaktør af den norske avis Maga-zinet i 2006 trykte Muham-medtegningerne. --. Foto: Morten Holm.

Mordtrusler og ubehagelige mail. Den norske redaktør for DagenMagazinet, Vebjørn Selbekk, forsvarer trods modstand ytringsfriheden og retten til at trykke Muhammedtegningerne, ligesom han gjorde det, da hans daværende norske avis Magazinet tilbage i 2006 bragte dem. I går aftes blev ytringsfriheden diskuteret hos Trykkefrihedsselskabet.

Hvorfor valgte du at trykke Muhammedtegningerne?

Jeg gjorde det som en illustration til en artikel om de danske Muhammedtegninger, hvor det var den mest oplagte illustration. Folk skal selv afgøre, om tegningerne er stødende, eller om de befinder sig inden for det, man må acceptere i et demokrati.

Er det hensigtsmæssigt i et multireligiøst samfund at trodse Koranens forbud mod tegninger af profeten Mu-hammed?

Ja, for at hindre, at religiøse tabuer får lov til at styre den offentlige debat. Værdidebatten er dog blevet hårdere, blandt andet fordi kristne mindretal i højere grad forfølges i den muslimske verden.

Hvordan kan kristendommens budskab om tolerance forenes med at trykke Mu-hammedtegningerne?

Det er uproblematisk. Som kristne må vi forholde os til ting, der er krænkende for vores tro dog uden vold og trusler. Vi har lov til at angribe religiøse symboler. For det er et stort problem, når man gemmer sig bag sådanne religiøse tabuer. Tegningerne handler ikke om profeten i sig selv, men er et angreb på dem, som misbruger profetens navn og hans religion.

Hvordan tolker du Paulus? ord fra Første Korintherbrev kapitel 10 vers 23 om, at alt er tilladt, men ikke alt gavner?

Den debat, vi har haft efter karikaturkrisen, har gavnet det vestlige samfund. For vi står i fare for at opgive centrale rettigheder.

Hvad har du lært af trykningen af tegningerne?

Jeg har lært, hvor centralt ytringsfriheden står. Men det er vanskeligt at svare på, om det var det værd, specielt fordi min familie har haft det hårdt. Men ytringsfriheden er så vigtig, at man af og til må gennemleve meget for at forsvare den.

Vil du genoptrykke tegningerne?

Det er et spørgsmål, som kun situationen kan afgøre, men det er ikke forkert at genoptrykke dem. Men jeg mener omvendt, at der er andre aviser i Norge, som burde gøre det i stedet for os.

anne.jensen@k.dk