Folkekirken drosler ned over for klimakampen

Ligesom politikere bliver væk fra det igangværende klimatopmøde i Mexico, stiller også kirker og kirkelige organisationer med færre og mindre prominente deltagere. Meget problematisk, mener både klimaminister og professor

kirke, landsbykirke, sne, jul, advent
Kirke, landsbykirke, sne, jul, advent.

Ved klimatopmødet i København sidste år strømmede religiøse og politiske overhoveder fra hele verden til Danmark i klimaets navn, og klimaklokkerne ringede for skaberværket. Ved det igangværende klimatopmøde i Cancun i Mexico er det kirkelige engagement mindre, og efter Kristeligt Dagblads oplysninger stiller Danmark kun med én lobbyist på kirkens vegne. Han kommer fra Folkekirkens Nødhjælp, der følger klimaforhandlingerne hele året.

Generalsekretær i Folkekirkens Nødhjælp Henrik Stubkjær bekræfter, at Nødhjælpen både i dansk og internationalt regi har skaleret deltagerantallet ned. De kirkelige organisationer er blevet ramt af afmatning efter det dårlige resultat ved klimatopmødet i København, vurderer han.

"Jeg er rigtig bange for den mangel på momentum, men er også så realistisk, at vi må bruge ressourcerne der, hvor det flytter noget. Det kirkelige sekretariat i Mexico er svagere, end det var i København, men vi må alligevel forsøge at lægge pres på den diplomatiske proces. Vi kommer med større kraft ved COP17 i Sydafrika (klimatopmødet næste år, red.), hvor kirken står stærkere," lover Henrik Stubkjær, som i dag taler ved Folkekirkens Nødhjælps klimademonstration i København.

Roskildes biskop, Peter Fischer-Møller, som er medlem af klimagruppen under Danske Kirkers Råd, tænkte på at rejse til Cancun, dels i et privat anliggende, dels for at bakke op om topmødet. Men han opgav på grund af den manglende kirkelige mobilisering.

"Det viste sig, at forventningerne til COP16 blev skrevet ned, og den danske delegation var meget lille. Da jeg ikke tydeligt kunne se, hvad kirkerne gjorde i forbindelse med topmødet, havde jeg svært ved at se, hvilken nytte jeg skulle kunne gøre. Det handler ikke om, at vi fra kirkelig side skruer ned. Tværtimod har vi i Danske Kirkers Råd fortsat høje ambitioner på klimaområdet," siger biskoppen.

Steen Hildebrandt, professor i organisations- og ledelsesteori ved Handelshøjskolen i Århus, kalder argumentet om den svage mobilisering for "en rigtig dårlig undskyldning".

"Det manglende momentum forstærkes kun af at blive væk. Det, der skaber momentum, er, at politikere, interesseorganisationer og kirkelige organisationer møder op og dermed påpeger, at sagen er vigtig. Man kan ikke overvurdere vigtigheden af deres tilstedeværelse ved topmøderne. Vores egen regering burde være langt mere tydelig i Mexico, og det samme gør sig gældende for kirken og de frivillige organisationer," fastslår Steen Hildebrandt.

Danmarks klimaminister, Lykke Friis (V), er enig med Hildebrandt i, at man ikke kan udskyde hverken sin tilstedeværelse eller sit engagement til næste års topmøde i Sydafrika.

"Hvis vi ikke bliver enige om noget i Cancun, er det en illusion at tro, at vi kan blive enige i Sydafrika næste år. Det skal lykkes. Ellers mister FN troværdighed," siger hun.

schelde@k.dk

Liv&Sjæl side 4

KIRKE OG TRO SIDE 7

Leder side 16