Det bedste er at være helt almindelig

At være mere populær end andre er ikke nødvendigvis den lykketilstand, nogle unge ellers forestiller sig. Ny forskning tyder på, at man trives bedre med bare at være lige så vellidt som de andre

En ny undersøgelse viser, at popularitet ikke nødvendigvis er lykken for unge.
En ny undersøgelse viser, at popularitet ikke nødvendigvis er lykken for unge. Foto: .

"Sådan bliver du super populær", "4 populære folks vigtigste hemmeligheder" og "Bliv populær på Facebook". Nettet vrimler med guides for unge, der gerne vil opnå hurtig anerkendelse blandt deres jævnaldrende.

Men en kommende rapport fra Center for Ungdomsforskning afmonterer den antagne kobling mellem det at være mere populær end andre og at have et godt liv. 3500 unge har svaret på en lang række spørgsmål om deres livsstil og trivsel, og det viser sig, at de unge, som oplever at være "mere populære" end andre på deres egen alder har mindst lige så mange problemer som resten. De føler sig i samme grad som andre ofte isolerede, savner ofte venner, mangler voksne at tale med og går hverken til venner eller forældre med problemer. Samtidig er de mindst lige så tilbøjelige som andre til at overveje selvmord eller ligefrem forsøge at tage deres eget liv.

LÆS OGSÅ: Populære unge forsøger også selvmord

Ungdomsforsker ved SFI – Det Nationale Forskningscenter for Velfærd, Jeanette Østergaard, mener, at der kan være nogle særlige udfordringer forbundet med at være den, andre ser op til.

"Det kan være, at dem, som føler sig meget populære, stiller nogle høje krav til sig selv. Der er jo et enormt pres for at fremstille sig selv som en korrekt ung, en rigtig, feminin kvinde eller en maskulin mand. Måske er selvmordstankerne hos de populære udtryk for, at de har alle de elementer, men at de også stiller ekstremt hårde krav til sig selv. At være mere populær end andre kan hænge sammen med, at man er mere ekstrem og lever lidt på kanten. Bagsiden ved det er så, at de også får nogle større nedture," siger hun.

Jens Christian Nielsen har ledet den store trivselsundersøgelse. Han ser også de populære unges risikoadfærd som tegn på, at der er ulemper ved at skille sig ud fra mængden.

"En tolkning kunne være, at det bedste er at være i midterkategorien. Dem, der føler sig ligeså populære som andre, ser ud til at være mest integreret og stikke mindst ud på risikoparametrene (for eksempel selvskadende adfærd samt forbrug af stoffer og alkohol, red.). Man vil gerne være en del af et normalt ungdomsliv, hvor man er lige så populær som andre og føler, at man passer ind," siger han.

Undersøgelsen viser, at det trods alt er dem, som føler sig mindre populære end andre, der har det sværest på de fleste områder.

"Men at være mere populær end andre kan også ses som et tegn på, at man ikke er med på samme betingelser som resten. Man står udenfor i positiv forstand, men det er svært at balancere og undgå, at det bliver negativt," siger Jens Christian Nielsen.

Han ser ikke nødvendigvis nogen modsætning mellem det at føle sig ensom og samtidig populær:

"Man kan godt have en masse social omgang med andre, men stadig føle sig ensom i forhold til dem. Nogle unge fremtræder succesrige, ser rigtige ud og har mange venner, men måske har de kun dårlige relationer og ikke rigtig nogen, de kan tale med om, hvordan de egentlig har det."

I en tid, hvor især unge bliver klandret for at iscenesætte sig selv og hige efter opmærksomhed, giver rapporten et nyt perspektiv, mener Jens Christian Nielsen:

"I en vis forstand går det her imod vores billede af de unge som ?se-mig-generationen?, hvor alle vil være unikke og skille sig ud. Det kan godt være, man vil være populær, men det er hele tiden i forhold til fællesskabet. Det vigtigste for de unges trivsel ser ud til at være, at de er en del af gruppen og det rigtige ungdomsliv på lige fod med andre."

henriksen@k.dk

kristine.korsgaard@k.dk