Prøv Kristeligt Dagblad gratis i 4 uger


- Anders Ellebæk Madsen, redaktør for kirke og tro
Anders Ellebæk Madsen
Send artiklen De kristnes frygt for ekstremisterne til din ven.
Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

De kristnes frygt for ekstremisterne

Koptiske kristne bærer to af deres trosfæller i en symbolsk korsfæstelses-position under demonstration i Alexandria. Demonstrationen fandt sted tæt på al-Qiddissine-kirken, hvor 21 koptere nytårsnat blev dræbt ved et terrorangreb. foto: Mohammed Abed/AFP/Scanpix.

Annonce flexblock
flexblock

Fakta

Kopterne

Kopterne betegner den del af Egyptens befolkning, der efter den arabiske erobring af landet i...
Læs mere
flexblock
Forstør Send Print

Egyptens koptiske mindretal føler sig svigtet af myndighederne. Mange af dem mener kun at have to muligheder: at tage kampen op eller emigrere fra Egypten

Egyptens koptiske befolkning, der udgør omkring 10 procent af landets 80 millioner indbyggere, taler i disse dage om en "irakisering" af situationen i Egypten. Ikke kun fordi Iraks al-Qaeda-afdeling har truet med angreb mod kristne egyptere med beskyldninger om, at kopterne forhindrer kristne kvinder i at konvertere til islam. Men nu også, fordi angreb mod koptere i Egypten er begyndt at blive en del af hverdagen, på samme måde som overgreb mod kristne har plaget Irak siden krigen i 2003. For nogle år siden var der ingen vagter ved de egyptiske kirker. For nogle måneder siden blev to udstationeret ved hver kirke. Og nu er der et opbud på omkring 10-15 betjente og sikkerhedsfolk ved hver kirke kombineret med parkeringsforbud foran kirkerne.

For Egyptens koptere har 2010 været et skæbnesvangert år, der både blev indledt og afsluttet med dødelige angreb. I januar 2010 blev seks koptere skudt uden for en kirke i det sydlige Egypten. I november stoppede myndighederne byggeriet af en kirke i Kairo, hvorefter to kristne demonstranter døde i politiets varetægt. Og med det seneste angreb nytårsnat i Alexandria, der indtil videre har kostet 21 mennesker livet, er kopterne for alvor kommet under pres.

LÆS OGSÅ: Jeg er bange for flere angreb

Den umiddelbare reaktion er vrede rettet mod myndighederne og bagmændene bag bombningerne. Men Jonas Norgaard Mortensen, der er leder af Danmission i Egypten, fornemmer også en stigende følelse af usikkerhed blandt de lokale koptere.

"Det seneste angreb er med til at fremprovokere angst og dyb frygt for fremtiden. Flere af dem, jeg kender personligt, har spurgt mig, om det er muligt at emigrere til Danmark, og hvor meget det vil koste," siger Jonas Norgaard Mortensen.

Annonce
Han mener, de koptiske kristne generelt føler sig diskrimineret i Egypten.

"På den ene side føler de kristne sig diskrimineret i spørgsmålet om rettigheder. Det er for eksempel ikke muligt for en muslim at konvertere til kristendom, mens det omvendte sker uden problemer. Men også på det kulturelle plan ser de kristne egyptere, hvad der sker med andre kristne i regionen. De er vidner til den afkristning, der finder sted i hele området, og det skaber en meget stor utryghed," siger Jonas Norgaard Mortensen.

Han lægger dog også vægt på den forenende virkning, det seneste angreb har. I løbet af få dage har størstedelen af den intellektuelle elite i landet bakket ubetinget op om det kristne mindretal. Ifølge Jonas Norgaard Mortensen er angrebet med til at bekræfte vigtigheden i Danmissions mål, nemlig at kirkerne får støtte, og at de samtidig er en integreret del af en dialogproces.

Den usikkerhed og vrede, der i øjeblikket overskygger snakken om et fælles ståsted, mener menneskerettighedsaktivisten Hossam Bahgat er meget udbredt blandt Egyptens koptiske mindretal. Især fordi de i en længere periode har følt sig diskrimineret, og fordi den almene teori er, at myndighederne ikke gør meget for at finde gerningsmændene, når ofrene er kristne.

Hossam Bahgats organisation, Det Egyptiske Initiativ for Personlige Rettigheder, har foretaget en undersøgelse, der viser, at der gennem de seneste to år er blevet registreret 52 såkaldte anti-kristne hændelser og angreb. Samtidig viser undersøgelsen, at de egyptiske myndigheder ikke har straffet gerningsmændene i et eneste af de nævnte tilfælde.

I det statsejede dagblad al-Ahram har lederskribenten begivet sig ud i en atypisk kritik af regeringen, som beskyldes for at gøre alt for meget for at tilfredsstille islamisterne i Egypten.

"Jeg anklager de millioner af såkaldte moderate muslimer blandt os, som er blevet mere og mere snæversynede og fordomsfulde de seneste år. Jeg har hørt jer tale i jeres kontorer, klubber og til middage. Jeg har hørt jer sige 'kopterne har fortjent en lærestreg. Kopterne bliver mere arrogante, og kopterne konverterer muslimer i hemmelighed'," skriver Hani Shukrallah i al-Ahrams lederartikel.

Dia'a Rashwan, der er terrorekspert ved al-Ahram Center for Politiske og Strategiske Studier, mener, at der er en direkte sammenhæng mellem rygter som disse og den seneste voldsbølge.

"Det seneste angreb kan få meget omfattende konsekvenser for forholdet mel-lem de forskellige religiøse samfund i Egypten," siger han.

allan@k.dk

FACEBOOK: Bliv ven med Kristeligt Dagblad

Andre artikler:


Vil du kommentere artiklen?

Du skal være logget ind for at kunne kommentere artiklen.

 1. Jeg har glemt min adgangskode
Trådet overblik  |  Fladt overblik

Jamen Islam er da en fredelig religion, er den ikke?

Futte, publiceret d.04/01 12:41 (for 3 år siden)
Læs artiklen bag debatten her: De kristnes frygt for ekstremisterne
"Bare fordi" Kristne og Jøder forfølges i Nigeria, Iran, Irak, Saudi-Arabien, Egypten, Somalia, Algeriet, Marokko, Turkmenistan, Libyen, Syrien, Sudan, Usbekistan, Pakistan, Aserbajdsjan, Tadsjikistan, Israel, og "få andre steder" og nogle Imamer stadig lærer "nogle" muslimer, at alt andet en Islam er vantro og skal udryddes, så er det da ik´så slemt. Er det?

Vågn nu op! Og erkend det.
Se det dog! Også i muslimer, som vil freden og sandheden.
Og jer, mennesker, der ikke tror på nogen gud.
Og i, der er kristne og kender den genopstandne Kristus.

Bibelen taler sandt! : Har de forfulgt mig, vil de også forfølge jer; har de holdt fast ved mit ord, vil de også holde fast ved jeres. v21 Men alt det skal de gøre mod jer på grund af mit navn, fordi de ikke kender ham, som har sendt mig.

Se dog, hvad der sker med mennesker rundt om i verden. I religionens navn.

Men hvor er kærligheden?
Hvor er barmhjertigheden?
Hvor er næstekærligheden?
Hvor er tilgivelsen?

Og hvis i tror, at forfølgelsen blive mindre, her i den sidste tid, inden Messias, Jesus Kristus, kommer tilbage, så har i "glemt" at læse Bibelen.

Husk så det ord, hvor Jesus siger: Men jeg siger jer: Elsk jeres fjender og bed for dem, der forfølger jer, v45 for at I må være jeres himmelske faders børn; for han lader sin sol stå op over onde og gode og lader det regne over retfærdige og uretfærdige. v46 Hvis I kun elsker dem, der elsker jer, hvad løn kan I så vente? Det gør tolderne også. v47 Og hvis I kun hilser på jeres brødre, hvad særligt gør I så? Det gør hedningerne også. v48 Så vær da fuldkomne, som jeres himmelske fader er fuldkommen!
Link

venter.

Jørgen Orloff, publiceret d.05/01 02:37 (for 3 år siden)
Læs artiklen bag debatten her: De kristnes frygt for ekstremisterne
ja hej futte.

det kunne ikke siges bedre.
spørgsmålet er kan de gode muslimer og deres venner overhøre dette,håber de træder karakter nu,og fortæller ud fra dabatterne der har kørt de sidste uger.

håber meget på at sherin khankar træder i karakter sammen med karen m larsen endnu engang.

noget jeg synes jeg har opdaget er at kristne står mere sammen,vi er på en måde nød til at møde truslerne fra muslimerne med åben pande,men sammen.
Link
flexblock
flexblock
flexblock

Job på k.dk I samarbejde med Jobzonen

 1. Vil du arbejde og udvikle sammen med frivillige i KFUM og KFUK?

  KFUM og KFUK

  Oprettet den: 14-04-2014

 2. Skoleleder til Skt. Knuds Skole, Aarhus

  Skt. Knuds Skole, Aarhus

  Oprettet den: 07-04-2014

 3. Administrationschef til KFUM og KFUK

  KFUM og KFUKs Landskontor

  Oprettet den: 14-04-2014

 4. Børne- og ungemedarbejder

  Værløse Sogn

  Oprettet den: 16-04-2014

 5. Sognepræst

  Sct. Peders Pastorat i Århus Stift

  Oprettet den: 08-04-2014

 6. Christians Sogns Menighedspleje søger Sognemedhjælper

  Kristeligt Dagblad

  Oprettet den: 01-04-2014

Se flere jobmuligheder
flexblock

Læs hele dagens avis

flexblock
Læs alle artikler her på siden samt i vores e-avis og apps - køb adgang for kun 79,- kroner om ugen
» Læs hele avisen her på siden samt i vores e-avis og apps: Få adgang for kun 79,- pr. uge flexblock

flexblock
splitblock
container
flexblock
flexblock
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... flexblock

Prøv Kristeligt Dagblad gratis i 4 uger

Prøv os i 4 uger – gratis og uforpligtende

Billede af Kristeligt Dagblads avis
Persondatapolitik og cookies

Alt fra Kristeligt Dagblad

 1. k.dk​
 2. religion.dk​
 3. kristendom.dk​
 4. etik.dk​
 5. pilgrimsvandring.dk​
 6. bogbasen.dk​
 7. hjertedating.dk​
 8. foredragslisten.dk​
 9. mindet.dk​
 10. kirku.dk​
 11. shop.k.dk​
 12. forlag​