Prøv Kristeligt Dagblad gratis i 4 uger


Send artiklen Da homoseksualitet var en sygdom til din ven.
Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Da homoseksualitet var en sygdom


Karen m. Larsen

- Privatfoto

Annonce flexblock
flexblock
Forstør Send Print

Karen M. Larsen gennemgår homoseksuel historie

Der kan næppe være nogen tvivl om, at udviklingen mht. flere rettigheder til homoseksuelle i Danmark alt andet lige er gået stærkt. Da min far blev født var sex mellem mænd f.eks. forsat en kriminel handling – og jeg var hele 11 år gammel, da Sundhedsstyrelsen fjernede homoseksualitet fra listen over psykiske sygdomme. Ikke at jeg var opmærksom på det den gang, men der kan ikke være nogen tvivl om, at denne administrative afgørelse til fordel for accepten af homoseksuelle i Danmark har haft positiv indflydelse på mine muligheder for at leve som homoseksuel.


Når vi i dag, 30 år efter, ser tilbage på den lange periode hvor homoseksualitet blev set som en sygdom, så er det værd at bemærke hvordan denne sygeliggørelse opstod.


Sex mellem mænd var nemlig ikke blot en kriminel handling i Danmark, men også i en række andre lande, herunder Storbritannien, Østrig-Ungarn og Tyskland. Denne kriminalisering blev retfærdiggjort med henvisninger til den kristne religion og samfundets moralske orden og overlevelse. Men kristendommens rolle som leverandør af en forpligtende tolkning af verden kom i slutningen af 1800-tallet under pres fra naturvidenskaben, herunder lægevidenskaben.


Den fremvoksende lægevidenskab kastede sig over det fænomen, at nogle mænd og nogle kvinder forelskede sig i og havde sex med medlemmer af deres eget køn – og man besluttede sig for at betegne dette fænomen som ”homoseksualitet” og se det som en psykisk lidelse, der dog var uskadelig for samfundet og i øvrigt uhelbredelig. Som en erstatning for den teologisk begrundede kriminalisering af sex mellem mænd lancerede lægevidenskaben altså ideen om eksistensen af en særlig seksuel afvigelse, den såkaldte homoseksualitet.

Annonce

Kort tid herefter opfandt lægevidenskaben termen ”heteroseksualitet” som efter en vis slingren blev en betegnelse for homoseksualitetens sunde modstykke. Også det var faktisk et brud med det teologiske monopol på bedømmelsen af den menneskelige seksualitet. For den klassisk kristne position havde indtil da været, at enhver form for seksuel aktivitet hvor befrugtning var udelukket, grundlæggende set var en synd. Med ideen om heteroseksualiteten som homoseksualitetens gode modstykke blev det derimod muligt, at se enhver modsatkønnet aktivitet som grundlæggende set god og naturlig – om end ikke altid ønskværdig, såsom når den fandt sted udenfor ægteskabet.


Det interessante er imidlertid, at en række mennesker besluttede at tage termen homoseksuel på sig. For mænd var fordelen jo oplagt den, at kategorien homoseksuel nok hørte til de psykisk afvigende, men at den lige præcis skulle frigøre de homoseksuelle for kriminalisering – og for mænd såvel som kvinder gav termen homoseksuel dem en mulighed for at sætte ord på deres følelser og behov – for at få en identitet – også selvom den var negativt ladet.


I længden viste det sig imidlertid, at sygeliggørelsen af det samkønnede begær og kærlighed ikke var nogen god løsning for dem, der i stigende grad begyndte at betegne sig selv som homoseksuelle. Sex mellem mænd blev ikke umiddelbart afkriminaliseret i lande som Tyskland og Storbritannien – og selvom sex mellem mænd endelig blev afkriminaliseret i Danmark i 1933 tjente sygeliggørelsen af homoseksuelle til at opretholde den samfundsmæssige foragt for dem – nu evt. forklædt som en ret så nedladende medlidenhed. Dertil kom, at den oprindelige ide om at homoseksualitet var en uhelbredelig sygdom blev afløst af ideen om, at homoseksualitet kunne helbredes – og diverse forsøg på at helbrede homoseksualitet vha. hormonbehandlinger, elektrochok, kastration og psykoterapi, sommetider i kombination med hinanden, blev populære især i tiden efter 2. verdenskrig. Fra at give homoseksuelle et frirum til at leve deres seksualitet ud blev sygeliggørelsen altså forvandlet til et instrument i kampen mod homoseksuelle.


Derfor er det ikke mærkeligt, at den homobevægelse, der lod sig inspirere af bøsseoprøret i New York i 1969, den såkaldte Stonewall opstand, så det som et vigtigt mål at få fjernet homoseksualitet fra de officielle lister over psykiske lidelser. Det lykkedes i 1973 i USA og altså i 1981 i Danmark.


Men sejren har ikke været uomstridt. Den kristne højrefløj havde nemlig taget ideen om homoseksualitet som en art psykisk lidelse til sig, fordi den kan bidrage til en tostrenget offensiv mod en kirkelig såvel som en samfundsmæssig accept af homoseksuelle relationer. Ideen er, at homoseksuelle skal kunne stemples som såvel ”ubodfærdige syndere” som personer med en ”skadet seksualitet”. Og denne kamp mod accept af homoseksuelle kan så meget passende retfærdiggøres med påstanden om at homoseksualitet kan helbredes vha. en cocktail af bøn og terapi. Den dag i dag har den kristne forening Agape således lov til at bruge tipsmidler til forsøget på at helbrede homoseksuelle for deres seksualitet.


At homoseksualitet skulle blive nyopført på Sundhedsstyrelsens liste over psykiske sygdomme er der imidlertid ikke nogen reel risiko for. Derimod er det vigtigt at være opmærksom på, at transseksualitet fortsat er opført på listen over psykiske lidelser. Kampen mod denne diskriminerede bedømmelse af transpersoners kønsidentitet er først lige begyndt, og den skal nok blive lang og sej – men hvis vi står sammen vil vi også kunne vinde denne kamp.

FACEBOOK: Bliv ven med Kristeligt Dagblad

Andre artikler:


Vil du kommentere artiklen?

Du skal være logget ind for at kunne kommentere artiklen.

 1. Jeg har glemt min adgangskode
Trådet overblik  |  Fladt overblik

trist fordrejning af sandheden

Morten, publiceret d.04/01 20:25 (for 3 år siden)
Læs artiklen bag debatten her: Da homoseksualitet var en sygdom
Det er trist, at man i Danmark fulgte Amerikanerne og slettede homoseksualitet af listen over mentale forstyrrelser. Det var jo ikke videnskabelige begrundelser, der lå bag. Det var udelukkende de homoseksuelles lobbyvirksomhed, der fik gennemtrumfet dette skridt. Alle skal se, hvor synd det er for bøsserne, og de er jo i grunden så søde. Det er trist, at man i fortiden har forfulgt bøsser. Men nu er sagen næsten vendt på hovedet, så en psykolog er ved at ende for en domstol, hvis han vover sig til at sige, at homoseksualitet er en slags forstyrrelse med neurotiske træk.
Jeg taler, som mange ved, på baggrund af et langt liv som bøsse.
Link

altså.

Jørgen Orloff, publiceret d.05/01 04:09 (for 3 år siden)
Læs artiklen bag debatten her: Da homoseksualitet var en sygdom
altså karen m larsen du kører det til yderligheder og har ikke forstået,at de forskellege forsøg med homoer var igrunden forsøg på at hjælpe den grube der havde det sådan,af uvidenhed simpelthen,men der er lavet mange forsøg med mangt og meget der ikke har lykkedes,det kalder mange for udvikling,da lægevidenskaben kom til den konklotion at det ikke var en sygdom,blev det aksepteret som en lovlig afvigelse,som skal respekteres.

det der kan få sindene til at koge idag er når seksualiteten gå ud over børn.

jeg er født i 1944 og kunne næsten tro at jeg er af samme årgang som din far,og jeg tror han har det ligesom mig at i vores barndom lærte at de og de skal du holde dig væk fra,jeg kender ingen der blev straffet for det hvis de bare holdt det for sig selv.
du synes ikke om ordene hetero og homoseksualitet,jeg trode det var latinske betegnelser,og har fundet mig godt tilrette med det,de er ihvertfald bedere end de ord der blev brugt i min barndom,da sagde vi rper,som direkte betyder røv pulere,syne du det er finere,ord for kvinder tror jeg ikke vi havde (føl dig nu ikke deskrimineret)vi sagde nok bare de var på den forkerte side jeg er ikke sikker jeg kendte ingen,kvinde homo kendte vi ikke,det var nok mere skjult,måske fordi kvinder dengang var mere afhængie af mænd,stakkels menesker både kvinder og mænd,det er en god begrundelse for at vi har liberaliseret vores syn på seksualitet.

men karen m larsen man kan altid finde fortrædeligheder hvis man leder efter dem.det gælder relegion,politik og seksualitet m.m. meget mere og da særlig hvis man tager hele espektet i mange hundrede år og piller det fra man kan forvrænge,for at drive de kristne aber på plads,da de nu har lavet fejl nok.
mvh jørgen orloff.
Link
flexblock
flexblock
flexblock

Job på k.dk I samarbejde med Jobzonen

 1. Sognepræst til Skive sogn

  Skive sogn

  Oprettet den: 24-04-2014

 2. Administrationschef til KFUM og KFUK

  KFUM og KFUKs Landskontor

  Oprettet den: 14-04-2014

 3. Vil du arbejde og udvikle sammen med frivillige i KFUM og KFUK?

  KFUM og KFUK

  Oprettet den: 14-04-2014

 4. Børne- og ungemedarbejder

  Værløse Sogn

  Oprettet den: 16-04-2014

 5. Skoleleder til Skt. Knuds Skole, Aarhus

  Skt. Knuds Skole, Aarhus

  Oprettet den: 07-04-2014

 6. Sognepræst

  Sct. Peders Pastorat i Århus Stift

  Oprettet den: 08-04-2014

Se flere jobmuligheder
flexblock

Læs hele dagens avis

flexblock
Læs alle artikler her på siden samt i vores e-avis og apps - køb adgang for kun 79,- kroner om ugen
» Læs hele avisen her på siden samt i vores e-avis og apps: Få adgang for kun 79,- pr. uge flexblock

flexblock
splitblock
container
flexblock
flexblock
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... flexblock

Prøv Kristeligt Dagblad gratis i 4 uger

Prøv os i 4 uger – gratis og uforpligtende

Billede af Kristeligt Dagblads avis
Persondatapolitik og cookies

Alt fra Kristeligt Dagblad

 1. k.dk​
 2. religion.dk​
 3. kristendom.dk​
 4. etik.dk​
 5. pilgrimsvandring.dk​
 6. bogbasen.dk​
 7. hjertedating.dk​
 8. foredragslisten.dk​
 9. mindet.dk​
 10. kirku.dk​
 11. shop.k.dk​
 12. forlag​