Prøv Kristeligt Dagblad gratis i 4 uger


- Anders Ellebæk Madsen, redaktør for kirke og tro
Anders Ellebæk Madsen
Send artiklen Hvor er solidariteten blevet af? til din ven.
Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Hvor er solidariteten blevet af?


Søren Juul forsvarer i dag sin doktorafhandling om solidaritet og anerkendelse af den enkelte borger. Han mener, at solidaritet handler om anerkendelse af den enkelte. Og det går ikke så godt, lyder konklusionen. -- Privatfoto.

Annonce flexblock
flexblock
Forstør Send Print

Samfundets fællesskabsværdier og dømmekraft er i skred, mener lektor Søren Juul, der i dag forsvarer sin doktorafhandling om solidaritet. Han efterlyser en humanisering af velfærden og en politisk sans for anerkendelsens betydning

I aften for en uge siden sad danskerne foran tv'et og lyttede til Dronningens nytårstale. Hun advarede blandt andet mod en tendens i samfundet til mistroiskhed og egoisme. Dronning Margrethe pegede på stigende selviskhed og frygtede, at den økonomiske krise bliver afløst af en holdnings- og værdikrise.

"Vi har overladt til samfundet at klare mange af de forpligtelser, som engang var hver enkelts opgave. Ofte går det så vidt, at vi helt glemmer eller overser, at samfundet jo egentlig er os selv, og at det slet ikke kan fungere, hvis vi ikke hver især gør en indsats og føler en forpligtelse over for såvel vore nærmeste som for dem, vi ikke lige løber på i det daglige," sagde Dronningen, der altså angreb danskernes solidaritetsfølelse.

Ordene kunne ikke være mere velvalgte set med Søren Juuls øjne. I dag forsvarer han sin doktor- afhandling ved Roskilde Univer-sitet, hvor han de seneste år har arbejdet som lektor ved Institut for Samfund og Globalisering. I afhandlingen, der udkommer i dag som bog med titlen "Solidaritet, anerkendelse, retfærdighed og god dømmekraft", analyserer han barrierer for solidaritet i velfærdssamfundet.

"I det nuværende individualiserede, kulturelt differentierede og delvist globaliserede samfund savnes en ny forståelse af solidaritet. Den moderne kultur og tænkemåde er i vejen for solidariteten, som vi kender den," siger Søren Juul.

Annonce
Ifølge ham handler solidaritet i dag om anerkendelse. For at forstå det begreb har han analyseret værdimæssige og politiske forandringer og dømmekraft i velfærdssamfundets institutioner. Han er nået frem til, at der er flere faktorer, der forhindrer anerkendelse i dag.

"Alle skal kunne opnå anerkendelse, der i den moderne kultur er grundbetingelsen for at realisere sig selv og deltage i samfundet. Solidaritet handler om anerkendelse og retfærdig fordeling af muligheder for anerkendelse. Men det politiske liv og samfund står i vejen for det. Jeg taler ikke om at vende tilbage til velfærdsstatens guldalder i 1970'erne. Projektet om at opnå materiel sikring og lighed har været en succes. Men velfærdsstaten har haft mindre sans for det gode liv og ikke-materiel vækst," siger Søren Juul, som langer ud efter den kontraktpolitik, som den siddende regering har holdt fast i siden 2001, og som også forhindrer solidaritet og anerkendelse.

"Udviklingen i velfærdsstaten går væk fra den tidligere omsorg for svage mennesker. Nu handler det om noget-for-noget mellem borger og samfund. Det strider imod kernen i solidariteten, som jeg forstår som anerkendelse af alle og enhver. Hvad med de mennesker, der har svært ved at leve op til samfundets krav? De svage kommer i klemme, og for mange dårligt stillede føler sig nedværdiget, stigmatiseret og usynliggjort i mødet med velfærdsstatens institutioner."

I dag kunne ingen partier drømme om at gøre op med den høje skat, fordelingspolitik og det solidariske system. Hvordan kan velfærdstanken være i fare?

"Vi har brug for en diskussion om, hvad det er, vi vil bevare. Hvad er det for en velfærd, vi ønsker? Når vi diskuterer, hvorvidt efterlønnen skal bevares, glemmer man, at efterlønnen måske er et stort velfærdsgode i sig selv. Mit bud er, at der er brug for en omfattende humanisering af velfærden og en politisk stærkere sans for anerkendelsens betydning."

Forskning viser, at vi har enorm tillid til hinanden og samfundets institutioner. Hvordan hænger det sammen med dine resultater?

"Ja, og forskning viser også, at danskerne er verdens lykkeligste folk. Ikke desto mindre lever vi på mange måder i en mistillidskultur, der strider mod anerkendelsestanken. I dag er der en jagt på evidens og målinger. Alt skal kontrolleres. Der er en dømmekraft i samfundets institutioner, der forhindrer sociale praktikere i at udføre deres arbejde, som bliver styret ned i mindste detalje. Det er et udtryk for mistillid og manglende anerkendelse af den professionelle faglighed."

Når der bliver diskuteret solidaritet, drejer debatten sig ofte om Danmarks behandling af fremmede. Hvordan ser du integrationens betydning for solidariteten?

"Det handler igen om dømmekraft. Mange politikere bekymrer sig om, at samfundet bliver mere multikulturelt. Sammenhængskraften og ensidigheden er truet. Men sådan kan man ikke forstå solidaritet i et differentieret samfund. I mine øjne handler solidaritet mest af alt om anerkendelse af forskellighed."

krasnik@k.dk

FACEBOOK: Bliv ven med Kristeligt Dagblad

Andre artikler:


Vil du kommentere artiklen?

Du skal være logget ind for at kunne kommentere artiklen.

 1. Jeg har glemt min adgangskode
flexblock
flexblock
flexblock

Job på k.dk I samarbejde med Jobzonen

 1. Skoleleder til Skt. Knuds Skole, Aarhus

  Skt. Knuds Skole, Aarhus

  Oprettet den: 07-04-2014

 2. Vil du arbejde og udvikle sammen med frivillige i KFUM og KFUK?

  KFUM og KFUK

  Oprettet den: 14-04-2014

 3. Administrationschef til KFUM og KFUK

  KFUM og KFUKs Landskontor

  Oprettet den: 14-04-2014

 4. Christians Sogns Menighedspleje søger Sognemedhjælper

  Kristeligt Dagblad

  Oprettet den: 01-04-2014

 5. Sognepræst

  Sct. Peders Pastorat i Århus Stift

  Oprettet den: 08-04-2014

 6. Børne- og ungemedarbejder

  Værløse Sogn

  Oprettet den: 16-04-2014

Se flere jobmuligheder
flexblock

Læs hele dagens avis

flexblock
Læs alle artikler her på siden samt i vores e-avis og apps - køb adgang for kun 79,- kroner om ugen
» Læs hele avisen her på siden samt i vores e-avis og apps: Få adgang for kun 79,- pr. uge flexblock

flexblock
flexblock
flexblock
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... flexblock

Prøv Kristeligt Dagblad gratis i 4 uger

Prøv os i 4 uger – gratis og uforpligtende

Billede af Kristeligt Dagblads avis
Persondatapolitik og cookies

Alt fra Kristeligt Dagblad

 1. k.dk​
 2. religion.dk​
 3. kristendom.dk​
 4. etik.dk​
 5. pilgrimsvandring.dk​
 6. bogbasen.dk​
 7. hjertedating.dk​
 8. foredragslisten.dk​
 9. mindet.dk​
 10. kirku.dk​
 11. shop.k.dk​
 12. forlag​