Kristen irakisk familie truet gentagne gange

En herboende kristen irakisk familie har i to uger modtaget truende telefonopkald om at konvertere til islam. Familien lever i frygt og aner ikke, hvem der står bag chikanen. Religiøse trusler har længe været kendt blandt konvertitter

Telefonopkaldene til Mouna er gået fra at være venlige til at blive truende. -- Modelfoto: Scanpix.
Telefonopkaldene til Mouna er gået fra at være venlige til at blive truende. -- Modelfoto: Scanpix.

En eftermiddag for omkring to uger siden er irakiske Mounas 12-årige datter alene i hjemmet på Sjælland. Telefonen ringer. Da hun løfter røret, begynder en kvinde at tale til hende på arabisk. Mounas datter taler kun dansk, så hun forstår ikke andet end ordet koran i samtalen. Herefter slutter opkaldet.

Da Mouna nogle timer senere kommer hjem, fortæller datteren om oplevelsen. Kort efter ringer telefonen igen. Det er den samme kvinde som tidligere, kan datteren høre. Mouna tager telefonen. Kvinden i den anden ende fortæller, at hun gerne vil invitere Mouna og hendes mand til et møde, hvor de kan lære om islam. Det er Mouna ikke interesseret i, fortæller hun. Hun og manden er kristne irakere, flygtet fra Saddam Husseins Irak for 10 år siden, og de har ingen intentioner om at konvertere til islam. Samtalen slutter.

Men to dage senere får Mouna endnu et opkald. Denne gang fra en mand, som indleder samtalen med den muslimske hilsen salam aleikum. Han går i gang med at præsentere troen på islam, men Mouna knalder røret på, inden han når at fortælle mere om sit ærinde. Fra da af ændrer opkaldene karakter. De første opkald har været i en venlig tone, hvor først kvinden og siden manden roligt har præsenteret deres ærinde og stillet et par spørgsmål. Dog uden at fortælle, hvem de er, eller hvor de ringer fra. Siden har familien modtaget fire-fem opkald, hvor den samme mand har talt aggressivt og truet Mouna og familien til at konvertere til islam.

"Det seneste opkald kom for et par dage siden, hvor forbindelsen pludselig blev afbrudt. Opkaldene er blevet grovere, hvor han formulerer sig meget truende, taler skarpt og vil tvinge os til at blive muslimer. Jeg har følt det meget ubehageligt," fortæller hun.

Siden opkaldene har specielt Mounas mand været stærkt påvirket. Når hun tidligt om morgenen tager af sted til sit praktikjob, frygter han, at nogen vil overfalde hende. Hendes mand mener, det er en form for religiøse terrorister, der forsøger at påvirke dem. Datteren er angst for, at telefonen igen ringer.

Familien, som altid har været kristen, flygtede fra Irak, fordi efterretningstjenesten fandt ud af, at Mounas mand havde udtalt sig kritisk om Saddam Hussein. Siden flugten for 10 år siden har både Mouna og hendes mand boet flere år på asylcentre, men har nu opholdstilladelse. På et af asylcentrene diskuterede Mouna flere gange sin kristne tro med andre af centrets muslimske beboere, men det blev ved saglige diskussioner.

"De kunne ikke forstå, hvorfor min mand og jeg ikke var muslimer, men det udviklede sig aldrig. Derfor forstår jeg heller ikke, hvem der ringer. Jeg har på fornemmelsen, at de ringer fra Danmark, for hvorfor skulle nogen fra udlandet have interesse i, at vi konverterer?"

Mouna og hendes mand har ikke meldt opkaldene til politiet af frygt for, at det vil føre til yderligere trusler. Også derfor optræder hun her under et andet navn end sit eget og uden billede. Familien vil ikke påkalde sig opmærksom, som kan få konsekvenser.

Mounas historie er umiddelbart enkeltstående og ualmindelig af sin slags, vurderer en række personer fra krydsfeltet mellem islam og kristendom, som Kristeligt Dagblad har talt med. Men fortællingen kommer på et ganske afgørende tidspunkt, mener indvandrerpræst Niels Nymann Eriksen fra København.

"Netop nu er der en meget bekymrende udvikling for de kristnes vilkår i Irak med megen vold. Der synes at være en voldelig indsats fra al-Qaeda-relaterede grupper, der målretter deres indsats mod kristne indbyggere i Irak. Jeg skal ikke kunne afgøre, om det også gør sig gældende helt op til Danmark, men den irakiske kvindes (Mouna, red.) historie er bekymrende set i lyset af de ting, der foregår i Irak," siger han.

Det er dog langtfra ukendt, at der kan trækkes tråde hele vejen fra Danmark til flygtningenes hjemlande, når det handler om religiøse trusler. Specielt for muslimer, der er konverteret til kristendommen efter deres ankomst til Danmark, kan det skabe fatale konflikter, fortæller både Mogen S. Mogensen, ekspert i konversion, Birthe Muck-Fairwood, leder af Tværkulturelt Center, og Massoud Fouroozandeh, tidligere muslim og nu leder af den kristne frimenighed Church of Love.

"Vi har flere medlemmer af menigheden, som er konverteret og efterfølgende er blevet truet. De personer, der er konverteret, kan også opleve, at deres familier i hjemlandet ringer og beder dem lade være med at konvertere, fordi familien er blevet opsøgt af personer, der truer dem med konsekvenser, hvis deres slægtning her i Danmark konverterer," siger Massoud Fouroozandeh.

gehlert@k.dk