Hadforbrydelser mod danske jøder eskalerer

Det Mosaiske Troessamfund får flere og flere henvendelser fra danske jøder, som udsættes for overfald og ydmygelser

Overrabbiner Bent Lexner har selv mærket den stigende antisemitisme i Danmark, og han fortæller at emnet fylder meget blandt danske jøder.
Overrabbiner Bent Lexner har selv mærket den stigende antisemitisme i Danmark, og han fortæller at emnet fylder meget blandt danske jøder. Foto: colourbox.

En ung jødisk mand bliver omringet af en gruppe fremmede i Fælledparken i København. De spørger ham, om han er jøde, men inden han når at svare, overfalder de ham med spark og slag i hovedet.

Sådan lyder et eksempel på de hadforbrydelser, som jøder i Danmark sidste år var udsat for. Ifølge Det Mosaiske Troessamfund var 2010 det værste år i nyere tid for danske jøder, hvad angår hadforbrydelser. Troessamfundet registrerede mindst 30 tilfælde af vold, trusler og forfølgelser, men det reelle tal er højere, og omfanget tager til, vurderer samfundet.

"Der er ikke noget nyt i, at jøder overfaldes, men tilfældene er blevet grovere og er vokset i antal. Heldigvis har vi et fremragende samarbejde med politiet, og vi er vant til at tænke os om i forhold til vores sikkerhed," siger Finn Schwarz, formand i Det Mosaiske Troessamfund.

Overrabbiner Bent Lexner har også bidt mærke i den negative udvikling. Selv har han fået kastet coladåser efter sig, mens han ventede på et tog på Odense Banegård. Hadforbrydelserne er nu et tema, som medlemmerne af den jødiske menighed i København taler mere om end nogensinde, fortæller han.

"Folk finder det vældig ubehageligt. De er bange, fordi de tidligere har oplevet det og derfor tænker, om det rammer dem igen. Vi må desværre konstatere, at visse grupper i Danmark har lidt svært ved at finde ud af at skelne mellem Israel og jødedom."

Disse grupper kan ifølge Helle Lykke Nielsen, lektor med speciale i Mellemøsten og arabiske indvandrere, meget vel være unge palæstinensere. En marginaliseret gruppe unge, som er vrede på Danmark og på årsagen til, at de er her. Den årsag, mener de, er Israel og dermed jøderne.

"Rigtig mange af de her unge får deres primære oplysninger om situationen i Mellemøsten fra deres forældre. Men forældrenes for-tællinger er præget af myter og historier, som langtfra altid forholder sig til virkeligheden. På den måde bli-ver de unge meget uheldigt påvirket," forklarer hun.

I november offentliggjorde Politiets Efterretningstjeneste, PET, opgørelsen over hadforbrydelser i 2009. Heri lød det samlede tal på 306 forbrydelser, men det tal er ifølge Institut for Menneskerettigheder markant højere og dækker over massive mørketal. I 2009 registrerede svensk politi til sammenligning 4700 hadforbrydelser.

gehlert@k.dk

Overrabbiner Bent Lexner har selv mærket den stigende antisemitisme i Danmark, og han fortæller at emnet fylder meget blandt danske jøder.
Overrabbiner Bent Lexner har selv mærket den stigende antisemitisme i Danmark, og han fortæller at emnet fylder meget blandt danske jøder. Foto: Leif Tuxen.