Prøv Kristeligt Dagblad gratis i 4 uger


Send artiklen Kampen om sproget er en kamp om national identitet til din ven.
Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Kampen om sproget er en kamp om national identitet


I det tidligere Jugoslavien er der atter strid. Denne gang om sproget. -

- Laura Elisabeth Schnabel.

Annonce flexblock
flexblock
Forstør Send Print

Den internationale sprogvidenskab har set serbokroatisk som fælles standard for serbere, kroater, bosniere og montenegrinere. Men med dannelsen af de nye selvstændige stater hævder kroaterne nu, at kroatisk er et selvstændigt sprog

Siden Kroatiens selvstændighed har det været officiel politik, at det tidligere fælles serbokroatiske sprog er ophørt med at eksistere, og at kroatisk nu er et selvstændigt sprog.

En veltilrettelagt kampagne har forsøgt at overbevise omverdenen om, at serbisk og kroatisk nærmest er indbyrdes uforståelige. At det er lykkedes, ses måske bedst af, at mange i udlandet har følt sig kaldet til uden den ringeste viden, men til gengæld med stor vægt at hævde, at det kommunistiske styre i Jugoslavien undetrykte det kroatiske sprog.

Den etablerede lingvistik i Kroatien har støttet denne politik og igennem årene søgt at bevise, at serbisk og kroatisk er to forskellige sprog.

Ironisk nok var kroaterne og serbernes fælles dialekt grundlaget for den kroatiske nationsopbygning i første halvdel af det 19. århundrede. Dengang valgte kroatiske patrioter den fælles dialekt, der blev standardiseret og beskrevet i grammatikker og ordbøger i Serbien og i Kroatien.

Annonce
Siden da har den internationale sprogvidenskab set serbokroatisk som fælles standard for serbere, kroater, bosniere og montenegrinere. Men med dannelsen af de nye selvstændige stater blev det en vigtig del af nationsopbygningen at hævde, at fra nu af var også deres sprog nye og selvstændige.

Nu kan man imidlertid ikke uden videre lave om på et sprog og få det til at være noget andet, end det er og altid har været. Sproget har sine fonologiske, morfologiske og syntaktiske strukturer, der kun langsomt ændrer sig. Den eneste åbne kategori i sproget er ordforrådet, som til gengæld er under stadig forandring.

Derfor er ordforrådet blevet det område, hvor de kroatiske sprogfornyere har kunnet forsøge at skabe ændringer, og med årene har de lanceret et helt orwellsk new speak med strenge regler for, hvad der er korrekt og ikke-korrekt. Serbiske ord og vendinger, der er blevet gængse også i Kroatien, er decideret ikke-korrekt sprogbrug.

I de store medier og på forlag er der ansat såkaldte lektorer, der fungerer som censorer og forhindrer, at "forkerte" ord, det vil sige serbismer, slipper ud til offentligheden. Aviser udskriver konkurrencer om, hvem der kan finde på de bedste kroatiske ord, ja, der har endda også været seriøse forsøg på at kriminalisere brugen af ikke-kroatiske ord nogenlunde efter samme recept som i Mussolinis Italien, i Nazityskland og i det fascistiske Kroatien under Anden Verdenskrig. Og alt sammen på grund af en illusion om, at nationale grænser og sproggrænser falder sammen, og at Kroatien ikke har nogen identitet uden sit eget sprog.

I denne nationalistiske ensretning har et digert sprogvidenskabeligt værk sat sindene i voldsom bevægelse. Forfatteren til bogen "Sprog og nationalisme" er Snje?ana Kordi, nok Kroatiens internationalt bedst kendte lingvist, som de seneste femten år har virket som professor ved flere tyske universiteter, og som har en imponerende lingvistisk produktion bag sig.

Hun har tidligere i artikler og debatindlæg hævdet det, som alle godt ved, at serbere, kroater, bosniere og montenegrinere taler varianter af samme sprog. Hun viser, at påstanden om, at sproglige og nationale grænser falder sammen, er falsk, og at serbokroatisk er et polycentrisk sprog ligesom engelsk, tysk, spansk og mange andre sprog.

Kordi kritiserer også sine kroatiske kolleger for et frapperende ukendskab til moderne lingvistik og de mest elementære sociolingvistiske grundsætninger. Hun har indgående beskæftiget sig med den sproglige censur, der finder sted i Kroatien, og anklager kroatiske lingvister og intellektuelle for at være følgagtige over for politisk pres fra nationalistiske politikere og højtråbende nationalister.

Igennem årene har polemikken mellem hende og hendes kolleger været skarp, men ført i en snævrere kreds af tidsskrifter og fagblade, men hendes nye bog har virket som en bombe, der har mobiliseret yderligtgående nationalistiske kredse.

En privat forening, der kalder sig Det kroatiske kulturråd, har anlagt sag imod Kulturministeriet, fordi det har støttet udgivelsen økonomisk. Foreningens påstand er, at ministeriet derved har brudt forfatningen, der siger, at det officielle sprog i Kroatien er kroatisk. Og, går ræsonnementet videre, et kroatisk ministerium kan ikke støtte en bog, der hævder, at serbere og kroater taler samme sprog. Bogen er ifølge kulturrådet en trussel imod Kroatiens selvstændighed og en krænkelse af det kroatiske folks ære og et ondsindet angreb på den kroatiske nationale identitet. Som det ikke er usædvanligt i den del af Europa, ses bogen som et led i en sammensværgelse imod Kroatien.

Som kulturrådets formand, Hrvoje Hitrec har udtalt: "Hvem der er hendes hjælpere i Kroatien, er velkendt, hvem der er hendes hjælpere i Tyskland, og ikke bare i Tyskland, skal vi nok finde ud af. Sporene fører til Haag, London og Bruxelles."

Kroatiske nationalister ser fjender – indre og ydre – overalt. En af fjenderne er krigsforbryderdomstolen i Haag, der ikke bare dømmer kroatiske krigsforbrydere, men til stor fortrydelse for det officielle Kroatien ikke skelner mellem serbisk og kroatisk, men publicerer sine tekster både i den serbiske og den kroatiske variant og dermed i realiteten accepterer serbokroatisk som domstolens arbejdssprog – med andre ord som et sprog.

Og når Bruxelles nævnes som en fjende, er det, fordi de patriotiske kroater ser klare tegn på, at EU, når Kroatien og Serbien bliver optaget i Unionen, vil se lige så stort på de kroatiske krav om anerkendelse af kroatisk som et selvstændigt sprog. Og dermed vil Kroatiens vigtigste nationale flagskib, det selvstændige kroatiske sprog, uhjælpeligt strande.

Aktualiseringen af dette følsomme emne har givet "Sprog og nationalisme" en fremtrædende rolle i debatten. Landet er så at sige blevet delt i to: for eller imod Kordi. Der er skrevet utallige kommentarer i aviser og på internettet, der er blevet arrangeret folkemøder og gadedemonstrationer imod bogen. Hendes mammutværk er på det nærmeste blevet en bestseller og måtte genoptrykkes. Det ser ud til, at sproget ligger store dele af befolkningen på sinde, men i en retning, der tydeligvis ikke er på linje med den officielle politik.

Set i lyset af alt dette er forbitrelsen og frustrationerne over bogen forståelige. Derfor er den en aggression mod det kroatiske sprog, en krænkelse af den kroatiske nation og et angreb på Kroatiens suverænitet og hele eksistens som selvstændig stat.

Der er ikke sket meget, siden forfattere måtte gå i eksil, fordi de var imod den xenofobiske nationalisme under Franjo Tudman. Retorikken imod "Sprog og nationalisme" er den samme, men det har trods alt vist sig, at Kordi ikke står alene med sine synspunkter.

På internettet har mange såkaldt almindelige mennesker nøgternt undret sig over, at de ikke skulle kunne forstå deres naboer eller familie i Serbien eller Bosnien. Og flere fremtrædende forfattere og intellektuelle i Kroatien har støttet hende og ser hetzen imod hende som en symbolsk autodafé.

Blandt hendes mange støtter i Kroatien, som Hrvoje Hitrec og hans kroatiske kulturråd godt kender, er blandt andre forfatteren Miljenko Jergovi og dramatikeren Slobodan Snajder, hvis skuespil "Slangehud" blev opført på Det Kongelige Teater for en del år siden.

Hele sagen stiller unægteligt Kroatiens intellektuelle elite i et lidet flatterende lys, for man kan undre sig over, hvad det er for et samfund, hvis selvstændighed og eksistens kan trues af en bog. Som en af deltagerne i debatten siger, har Snjezana Kordi i virkeligheden ikke gjort andet end at have genopfundet det varme vand.

Per Jacobsen er mag.art. og tidligere universitetslektor med ansvar for serbokroatisk sprog og serbisk og kroatisk litteratur på Københavns Universitet i 35 år

FACEBOOK: Bliv ven med Kristeligt Dagblad

Andre artikler:


Vil du kommentere artiklen?

Du skal være logget ind for at kunne kommentere artiklen.

 1. Jeg har glemt min adgangskode
Trådet overblik  |  Fladt overblik

Kampen om sproget er en kamp om national identitet

Per Erik Rønne, publiceret d.22/01 00:16 (for 3 år siden)
Læs artiklen bag debatten her: Kampen om sproget er en kamp om national identitet
Bortset fra at det må undre en, at slovensk og slavisk-makedonsk ikke er med i dette billede, og for så vidt også bulgarsk i og med at sydslavisk udgør et sprogligt-dialektalt kontinuum, så er det ret tydeligt hvad der adskiller kroatisk og serbisk.

Ortografien, eller rettere sagt alfabetet. Grænsen mellem Kroatien og Serbien følger nemlig kejser Diocletians gamle delingslinje, som også blev til den tidlige middelalders grænse mellem Rom og Konstantinopel og grænsen mellem den vestromersk-katolske og den østromersk-ortodokse kirke.

Og dermed også mellem latinsk og kyrillisk alfabet.

PS. Måske skulle vi foretage den samme sammenligning mellen dansk, norsk og svensk? Er der her tale om tre forskellige sprog, eller om tre forskellige dialekter af samme grundsprog? Jeg har i hvert fald altid haft lettere ved at forstå stockholmsk end et udpræget jysk dialekt, og da især sønderjysk.
Link

Sv. Kampen om sproget er en kamp om national identitet

Astor, publiceret d.22/01 00:47 (for 3 år siden)
Læs artiklen bag debatten her: Kampen om sproget er en kamp om national identitet
Per Erik Rønne skrev:

PS. Måske skulle vi foretage den samme sammenligning mellen dansk, norsk og svensk? Er der her tale om tre forskellige sprog, eller om tre forskellige dialekter af samme grundsprog? Jeg har i hvert fald altid haft lettere ved at forstå stockholmsk end et udpræget jysk dialekt, og da især sønderjysk.


jeg tror man plejer at tage islandsk og færøsk med. vi er vistnok alle udledt fra et tidlig fælles nordisk sprog, kaldet nordgermansk.
Link

Sv. Kampen om sproget er en kamp om national identitet

Claus, publiceret d.22/01 03:02 (for 3 år siden)
Læs artiklen bag debatten her: Kampen om sproget er en kamp om national identitet
Et spørgsmål: Hvorfor er der så mange indbyrdes uforståelige sprog på så lille areal som central europa, når vi samtidig kan rejse 2000km i Skandinavien uden brug for ordbog?
Er det korrekt, at det skyldes, at der opstår nye sprog med tiden, altså at jo længere tid et område har været beboet, jo flere sprog er der opstået. Startende som dialekter vel sagtens?
Jeg ved det ikke, men ville gerne kende svaret, hvis nogen kan give det.


Astor skrev:
Per Erik Rønne skrev:
PS. Måske skulle vi foretage den samme sammenligning mellen dansk, norsk og svensk? Er der her tale om tre forskellige sprog, eller om tre forskellige dialekter af samme grundsprog? Jeg har i hvert fald altid haft lettere ved at forstå stockholmsk end et udpræget jysk dialekt, og da især sønderjysk.

jeg tror man plejer at tage islandsk og færøsk med. vi er vistnok alle udledt fra et tidlig fælles nordisk sprog, kaldet nordgermansk.
Link

Sv. Kampen om sproget er en kamp om national identitet

Astor, publiceret d.22/01 09:09 (for 3 år siden)
Læs artiklen bag debatten her: Kampen om sproget er en kamp om national identitet
Claus skrev:
Et spørgsmål: Hvorfor er der så mange indbyrdes uforståelige sprog på så lille areal som central europa, når vi samtidig kan rejse 2000km i Skandinavien uden brug for ordbog?
Er det korrekt, at det skyldes, at der opstår nye sprog med tiden, altså at jo længere tid et område har været beboet, jo flere sprog er der opstået. Startende som dialekter vel sagtens?
Jeg ved det ikke, men ville gerne kende svaret, hvis nogen kan give det.


Nej, ikke helt -noget af det skyldes, at vi kommer fra forskellige sproglige "stammer". Det er en fin forklaring her ... som dog ikke besvarer alle dine spørgsmål: http://www.denstoredanske.dk/Samfund,_jura_og_politik/Sprog/Indoeuropæiske_sprog/Europa_(Sprog)
Link

Sv. Kampen om sproget er en kamp om national identitet

Claus, publiceret d.22/01 14:21 (for 3 år siden)
Læs artiklen bag debatten her: Kampen om sproget er en kamp om national identitet
Astor, tak for svar. Og for linket, som lige skulle modereres lidt for at virke. Linguistik er umådeligt interessant.Astor skrev:
Claus skrev: Et spørgsmål: Hvorfor er der så mange indbyrdes uforståelige sprog på så lille areal som central europa, når vi samtidig kan rejse 2000km i Skandinavien uden brug for ordbog?
Er det korrekt, at det skyldes, at der opstår nye sprog med tiden, altså at jo længere tid et område har været beboet, jo flere sprog er der opstået. Startende som dialekter vel sagtens?
Jeg ved det ikke, men ville gerne kende svaret, hvis nogen kan give det.


Nej, ikke helt -noget af det skyldes, at vi kommer fra forskellige sproglige "stammer". Det er en fin forklaring her ... som dog ikke besvarer alle dine spørgsmål: http://www.denstoredanske.dk/Samfund,_jura_og_politik/Sprog/Indoeuropæiske_sprog/Europa_(Sprog)
Link
flexblock
flexblock
flexblock

Job på k.dk I samarbejde med Jobzonen

 1. Vil du arbejde og udvikle sammen med frivillige i KFUM og KFUK?

  KFUM og KFUK

  Oprettet den: 14-04-2014

 2. Christians Sogns Menighedspleje søger Sognemedhjælper

  Kristeligt Dagblad

  Oprettet den: 01-04-2014

 3. Sognepræst

  Sct. Peders Pastorat i Århus Stift

  Oprettet den: 08-04-2014

 4. Sognepræst til Skive sogn

  Skive sogn

  Oprettet den: 24-04-2014

 5. Administrationschef til KFUM og KFUK

  KFUM og KFUKs Landskontor

  Oprettet den: 14-04-2014

 6. Børne- og ungemedarbejder

  Værløse Sogn

  Oprettet den: 16-04-2014

Se flere jobmuligheder
flexblock

Læs hele dagens avis

flexblock
Læs alle artikler her på siden samt i vores e-avis og apps - køb adgang for kun 79,- kroner om ugen
» Læs hele avisen her på siden samt i vores e-avis og apps: Få adgang for kun 79,- pr. uge flexblock

flexblock
container
flexblock
flexblock
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... flexblock

Prøv Kristeligt Dagblad gratis i 4 uger

Prøv os i 4 uger – gratis og uforpligtende

Billede af Kristeligt Dagblads avis
Persondatapolitik og cookies

Alt fra Kristeligt Dagblad

 1. k.dk​
 2. religion.dk​
 3. kristendom.dk​
 4. etik.dk​
 5. pilgrimsvandring.dk​
 6. bogbasen.dk​
 7. hjertedating.dk​
 8. foredragslisten.dk​
 9. mindet.dk​
 10. kirku.dk​
 11. shop.k.dk​
 12. forlag​