Kyndelmisse er lysenes fest

I flere og flere kirker fejres kyndelmisse med lysgudstjenester. I Sorø har begivenheden udviklet sig til et kulturarrangement for hele byen, der sluttes af i kirken

Kyndelmisse er "lysenes fest", og det er man ikke i tvivl om i Sorø, hvor der i aften er lys ude og inde med fantasifuld og farvestrålende lyssætning på kirken og en række bygninger i centrum. Traditionen tro slutter kyndelmissefejringen med gudstjeneste i Sorø Klosterkirke, med særlig lyssætning i kirkerummet. Sorø Klosterkirke er fra 1100-tallet. --
Kyndelmisse er "lysenes fest", og det er man ikke i tvivl om i Sorø, hvor der i aften er lys ude og inde med fantasifuld og farvestrålende lyssætning på kirken og en række bygninger i centrum. Traditionen tro slutter kyndelmissefejringen med gudstjeneste i Sorø Klosterkirke, med særlig lyssætning i kirkerummet. Sorø Klosterkirke er fra 1100-tallet. --. Foto: Arne Bendorff.

Lyset er det første og det sidste.

Det er lyset, det drejer sig om ved kyndelmisse, "lysenes fest", som flere og flere kirker de senere år har taget til sig og fejrer med lysgudstjenester – på trods af at kyndelmisse faktisk blev afskaffet som dansk helligdag af Struensee i 1770.

"Det er altid aktuelt at tale om lyset, ikke mindst i kristen sammenhæng, og kyndelmisse er en god anledning. Nu er vi kommet halvvejs gennem vinteren, og lyset er begyndt at vende tilbage," siger sognepræst Kirsten Sveinbjørnsson.

Hun er præst ved Sorø Klosterkirke, hvor man i aften – traditionen tro – slutter årets kyndelmissefejring med gudstjeneste. Ganske vist er kyndelmissedagen først den 2. februar, men i Sorø tager man forskud på festlighederne. Her har kyndelmisse gennem de seneste ni år udviklet sig til et kulturarrangement, der omfatter hele byen og med lys ude og inde. I centrum af byen sættes der spot på bygningerne med lys i farver, mønstre, bogstaver, tal og motiver, og det gælder også klosterkirken, hvor samtidig kirkerummet hvert år fremtræder med ny lyssætning ved lysdesigner Arne Bendorff i samarbejde med præsten.

"Med de forskellige lyssætninger får vi fremhævet forskellige aspekter ved kirkerummet og dets inventar, så man pludselig opdager detaljer, man måske ikke tidligere har været opmærksom på," forklarer Kirsten Sveinbjørnsson.

"For eksempel havde vi et år en lyssætning på vores korbue-krucifiks af Claus Berg, som er helt unikt, og pludselig opdagede man de gyldne stjerner på Jesu lændeklæde og detaljer i den forpinte skikkelse på korset. Et andet år blev hele korvæggen belyst, som var det en stjernehimmel. Det så ud, som om kirkerummet fortsatte ud i evigheden."

Kirsten Sveinbjørnssons kyndelmisseprædiken har gennem årene beskæftiget sig med forskellige aspekter ved lyset.

"I aften bliver prædikenen om lyset som det første og det sidste. I Bibelen læser vi Johannes-prologen – indledningen til Johannesevangeliet – som fortæller om lyset, og som kristne har vi troen på, at tingene ikke går i sort, men at lyset også er vort sidste. I begyndelsen sagde Gud, ?der skal være lys!?, og den begyndelse bliver også slutningen. Gennem dødens mørke går vi til lyset."

Klosterkirken deltager i kyndelmissearrangementet i Sorø sammen med en række andre kulturinstitutioner. Idéen om at gøre kyndelmisse til et kulturarrangement opstod, da man for de knap 10 år siden besluttede at flytte et kulturmarked fra sommer til vinter, fordi der i forvejen foregik så meget om sommeren, oplyser Sanne Lohmann, Sorø Bibliotek. Arrangementet åbner klokken 17 i dag og rundes af med kyndelmissegudstjenesten i klosterkirken klokken 21.15.