Unges interesse for at se klassisk teater er stigende

Danske teatre oplever en stigende interesse for klassiske forestillinger af for eksempel Dostojevskij og Molière - også fra de unges side

Unge gider godt gå ind og se klaissk. Her Misantropen med Lars Mikkelsen, der er iscenesæt af Thomas Bendixen.
Unge gider godt gå ind og se klaissk. Her Misantropen med Lars Mikkelsen, der er iscenesæt af Thomas Bendixen. . Foto: Per Morten Abrahamsen.

Emner som holocaust, dødelig kærlighed og livets gåder tiltrækker ungdommen. Det er oplevelsen på landets store teatre, hvor opførelsen af en række klassiske værker på det seneste har haft et overraskende ungt publikum. Det gælder for eksempel Molières "Misantropen", Goethes "Den unge Werthers lidelser", Primo Levis "Hvis dette er et menneske" samt Dostojevskijs "Forbrydelse og straf".

"Der er stor efterspørgsel efter klassikere. Især tunge og lidt besværlige forestillinger har været umulige at skaffe billetter til. Og blandt publikum ser vi rigtig mange unge. Det er en spændende og stigende tendens," siger Emmet Feigenberg, Det Kongelige Teaters skuespilchef.

Teatret har oplevet en stigning i salget af ungdomsbilletter til skuespillets forestillinger fra 16 procent af billetterne i 2009 til 20 procent i 2010.

Men ifølge Emmet Feigenberg er der tale om en meget større stigning.

Også Aarhus Teater oplever en stigende interesse for klassiske forestillinger. Forleden havde teatret sidste opførsel af Shakespeares "Romeo og Julie", og 80 procent af billetterne blev enten solgt til gymnasier eller var ungdomsbilletter.

Det samme var tilfældet i fjor med "Et dukkehjem", oplyser teatrets pressekoordinator, Morten Daugbjerg.

Når unge søger klassikere og tunge emner, skyldes det et særligt behov, som ellers ikke bliver tilfredsstillet, mener Emmet Feigenberg.

"Der er nok en trang til store fortællinger og skæbner, som sætter mennesket ind i en større sammenhæng, end komedieserier og sit-coms på tv gør. Her bliver ens liv ikke sat i perspektiv. Her kan teatret noget andet," siger Emmet Feigenberg.

Beth Juncker, professor i børnekultur ved det Informationsvidenskabelige Akademi, mener, at de unges interesse for klassiske teaterforestillinger er en måde at få indsigt i den litterære verden.

"Unge er vant til at bruge mange medier, og teatret kan være vejen for dem ind i det litterære rum, lige som filmatiseringer af bøger er det. Så hvorfor ikke bruge en aften på at lære om bøger og få et forhold til dem på den måde," siger Beth Juncker.

krasnik@k.dk