Unge kristne danskere gør som alle andre

Danske kristne unge fra den kirkelige højrefløj ligner i langt højere grad andre danske unge, end de ligner deres norske trosfæller.

Ny undersøgelse viser, at unge kristne danskere i stigende grad gør som alle andre.
Ny undersøgelse viser, at unge kristne danskere i stigende grad gør som alle andre. .

Det fremgår af en ny norsk undersøgelse, som viser, at norske kristne unge gifter sig meget tidligere end andre unge nordmænd. Sociologiprofessor Willy Pedersen har fulgt 2600 unge fra midt-90'erne til i dag. Han havde forventet en langt højere grad af sekularisering hos de unge.

Den kunne han derimod have fundet blandt danske kristne unge fra konservative kirkeretninger, som i stigende grad påvirkes af samfundsudviklingen.

Ifølge landsleder Reidar Poulsen, Luthersk Missions Unge, gifter de unge LMU'ere sig tidligt.

"Men vi ser også en tendens til, at de har sex før ægteskabet, og at flere bliver skilt. Skilsmisseprocenten er langt fra så høj som i resten af befolkningen, men den er helt klart stigende," siger han.

Ph.d. i religionssociologi Søren Østergaard, Center for Ungdomsstudier og Religionspædagogik, undrer sig ikke over forskellen.

"Norges konservative kristne miljøer er langt større end Indre Missions Ungdom og Luthersk Missions Unge. Derfor kan man som ung i Norge leve det meste af sit liv inden for miljøet, hvor man så følger reglerne, også i ægteskabsetikken – modsat de danske religiøse miljøer, som er mindre. Derfor kommer de kristne unge også i berøring med langt flere ungdomskulturer end den kristne. Og det påvirkes de af. Det er simpelthen 'stammetroen', der slår sprækker," siger han.

Søren Østergaard peger også på den ungdomsundersøgelse, centeret foretager hvert femte år. Den sidste kom i 2009 og viste, at den eneste forskel, der var på kristne og andre unge, var troen. Seksualdebutten var den samme.

benteclausen@k.dk