Politikere vil have stoppet chikane af kristne og jøder

Overgreb mod jøder og kristne konvertitter får flere partier til at kræve mere politi i belastede ghetto-områder. Islam spiller en rolle i problemet, mener lektor

Voksende aggressivitet over for kristne og jøder påvirker efterhånden hele boligområder. Her er det Vollsmose i Odense.
Voksende aggressivitet over for kristne og jøder påvirker efterhånden hele boligområder. Her er det Vollsmose i Odense. Foto: Pelle Rink.

Nydanskere i belastede boligkvarterer landet over gør nu livet så surt for deres jødiske og kristne naboer, at Dansk Folkeparti og Radikale Venstre kræver større politistyrker i de ramte områder.

Som Kristeligt Dagblad fortalte for nylig, er kristne konvertitter fra ikke-vestlige lande blevet udsat for overfald og truende telefonopkald om at konvertere til islam. For nylig måtte den iranskfødte leder af frikirken Church of Love, Massoud Fouroozandeh, flygte fra Odense-bydelen Vollsmose, efter at han havde fået to biler smadret, fordi der hang et kors i dem.

LÆS OGSÅ: Kristen præst flygter fra chikane i Vollsmose

Et albansk medlem af samme kirke blev for nylig tæsket af sine landsmænd, fordi han gik med et kors om halsen. Og i Gellerup uden for Århus har kirken ansat et vagtværn for at komme det hærværk til livs, som længe har plaget kirken. Dertil kommer, at jøder må undgå særlige områder for ikke at blive udsat for chikane – et problem, som ifølge Mosaisk Trossamfund er vokset de seneste år.

Den voksende aggressivitet over for kristne og jøder påvirker efterhånden hele boligområder, og det får De Radikales retsordfører Manu Sareen til at kræve mere politi i de belastede områder.

"Den opførsel er ganske enkelt uacceptabel i Danmark. Vi skal leve i fred med hinanden uanset vores religiøse baggrund, og kan de ikke finde ud af det ude i de udsatte boligområder, må vi oprette nogle flere lokalpolitistationer derude," siger Manu Sareen i en pressemeddelelse, hvor han også kræver handling af lokale imamer.

"De unge hører efter, når imamerne siger noget, og derfor må vi have politiet, uddannelserne, forældrene og imamerne til at tale sammen, så vi får stoppet det her vanvid," siger han.

Dansk Folkeparti vil have integrationsminister Birthe Rønn Hornbech (V) og socialminister Benedikte Kiær (K) til at samarbejde med kommuner og boligselskaber om at stoppe overgrebene mod jøder og kristne.

"Det er beskæmmende for Danmark, at jøder, kristne og snart sagt alle ikke-muslimer tilsyneladende ikke kan bo i sikkerhed i mange muslimskdominerede ghettoer her i landet. Der skal en bredspektret politisk og uddannelsesmæssig indsats til for at imødegå dette problem," siger Martin Henriksen i en pressemeddelelse og peger samtidig på islam som en del af problemet.

Ifølge Helle Lykke Nielsen, lektor med speciale i Mellemøsten og arabiske indvandrere, "er det klart, at islam spiller en rolle", når muslimer begår overgreb mod kristne og jøder.

"Det er meget typisk unge palæstinensiske drenge, som reagerer voldsomt både over for jøder og over for kristne konvertitter. De reagerer ud fra deres forestilling om islam, og islam er deres begrundelse for at begå overgreb. Men det er ikke sådan, at de handler ud fra noget, de har læst sig til i muslimske tekster. I virkeligheden handler det om social marginalisering," siger hun og hilser politikernes krav velkommen.

"Vi er ikke på vej til apartheidtilstande, men den religiøse chikane er et problem, som skal tages meget alvorligt og imødegås på alle leder og kanter – også af politikerne. Det er et symptom på social marginalisering og klandyrkelse blandt muslimer. Og det skubber folk af en anden religiøs opfattelse væk fra visse områder," siger hun.

Frygten for at færdes i bestemte områder kan formand for Det Mosaiske Troessamfund, Finn Schwarz, genkende. Trossamfundet registrerede sidste år mindst 30 tilfælde af vold, trusler og forfølgelser mod jøder, hvilket gør året til det værste i nyere tid for danske jøder.

"Der er gymnasier og andre steder, hvor vi helt klart ved, at det ikke er verdens smarteste sted at sende sine børn hen," siger han og uddyber:

"I visse områder er der en meget stor gruppering af mellemøstlige børn, som har svært ved at skelne mellem konflikten i Israel og det at være jøde i Danmark. En forklaring kan være, at visse grupper i Danmark får et meget forfærdeligt fjendebillede af jøder via arabiske nyhedsmedier. Og når de ser en jøde komme gående på gaden, er han en personificering af fjenden," siger Finn Schwarz og henviser til en episode fra 2010, hvor en ung mand blev sparket og slået i hovedet af en gruppe fremmede i Fælledparken i København, fordi han var jøde.

johansen@k.dk