Trold på jagt efter kristne vækker harme i Vejen

Konturerne af en trold på jagt efter kristne skal efter planen pryde et nyt byggeri i Vejen. Det vil en gruppe af byens kristne forsøge at bremse, selvom skulpturen har været et vartegn for byen siden 1923

Sådan ser "Trold, der vejrer kristenblod" ud. Den er skabt af billedhugger Niels Hansen Jacobsen og står tre steder i landet, heriblandt i Vejen.
Sådan ser "Trold, der vejrer kristenblod" ud. Den er skabt af billedhugger Niels Hansen Jacobsen og står tre steder i landet, heriblandt i Vejen. Foto: Malene Korsgaard Lauritsen.

I Vejen ved Kolding er en trold på jagt efter kristne. Forstået på den måde, at byen har en skulptur med navnet "Trold, der vejrer kristenblod", som fungerer som byens vartegn. Byen har både et troldeløb og en troldeost og havde indtil kommunalreformen i 2007, hvor flere af landets kommuner blev lagt sammen, trolden som vartegn i sit blå-gyldne våbenskjold

Nu er et nyt otteetagers bolig- og erhvervsbyggeri på vej midt i byen, hvor dele af trolden skal gengives på facaden.

Den nye bygning skal være et nyt kendetegn for Vejen, og konturerne af trolden på bygningen er tænkt som et symbol på den betydning, troldeskulpturen har for Vejen.

Men det, mener 60 af byens kirkelige aktører, er en dårlig idé. Derfor sender gruppen, der består af folk fra Indre Mission, byens frikirke og den karismatiske bevægelse Oase, i dag et høringssvar til kommunen, hvor de giver udtryk for utilfredshed med det planlagte byggeri. I høringssvaret lyder det:

"Vi kan ikke se andet, end at man med gengivelsen af skulpturen signalerer noget kristendomsfjendskt. Denne handling virker i høj grad diskriminerende i forhold til en gruppe mennesker med en bestemt religiøs overbevisning. Der er nok ingen, der kan forestille sig, at man ville slippe af sted med projektet, hvis trolden vejrede muslimsk blod eller hindublod."

I gruppen af kristne kritikere står Jette Vibeke Madsen fra frikirken Kristus Kirken. Hun synes fint om troldeskulpturen som kunstværk, men ikke som symbol for Vejen by.

"Et kunstværk kan fint afspejle eksempelvis ondskab, som trolden gør, men det går galt, når man vil have det til at være et symbol for vores by. For jeg synes ikke, at trolden viser vores identitet. Et symbol for byen skal vise vores identitet, og hvis de vælger en trold, der vejrer kristent blod, så hopper kæden altså af for mig," siger hun.

Skulpturen "Trold, der vejrer kristenblod" er en del af "Troldespringvandet" foran Vejen Kunstmuseum.

Kunstneren Niels Hansen Jacobsen har skabt begge dele, og trolden var ved sin oprindelige støbning i 1896 tænkt som et skræmmebillede på overtro og ondskab.

På det tidspunktet var trolde en fast bestanddel i den folkelige overtro, hvor troldene bekæmpede kristendommen.

Fra Vejen Kommune fortæller plankoordinator Jan Laursen, at tegnestuen bag den nye bygning havde tænkt trolden ind i projektet, fordi den traditionelt set er forbundet med Vejen.

"Da vi så tegningerne fra projektgruppen, syntes vi egentlig ikke, at det var så skør en idé. Men naturligvis ville vi sende det til høring. Trolden er jo et vartegn for byen, den findes i gamle byskilte, og vi havde faktisk ikke overvejet, at der kunne være de store knaster i det."

Vejen Kommune vil nu behandle de indsendte høringssvar og derefter videre tage stilling til byggeriet.

gehlert@k.dk