Dansk menighed køber ny kirke i Bruxelles

Efter 15 års tilløb har danskerne i Belgien nu udsigt til at få eget tag over egen kirke med købet af et tidligere jesuiter- kloster

Tidligere havde et katolsk jesuiterkloster hjemme her -- nu skal bygningen huse den danske kirke i Bruxelles. "Jesuitterne var bare glade for, at vi har den samme direktør," siger menighedsrådsformand Torben Toft. -- Privatfoto.
Tidligere havde et katolsk jesuiterkloster hjemme her -- nu skal bygningen huse den danske kirke i Bruxelles. "Jesuitterne var bare glade for, at vi har den samme direktør," siger menighedsrådsformand Torben Toft. -- Privatfoto.

En canadisk jesuiterordens gamle lokaler skal fremover huse den danske kirke i Bruxelles. Det blev endelig klart tidligere på måneden, da købet gik igennem, og 15 års søgning efter det rette hjem for den danske menighed i Belgien kunne indstilles.

"Jeg glæder mig til at kunne holde gudstjeneste samme sted, som vi bor," siger præst Per Melhof, der lige nu har ti kilometer mellem præstegård og et lejet kirkerum i midten af Bruxelles.

Det tidligere kloster, der er fra 1984, består af en kirkebygning og en boligdel, hvor ordenens munke tidligere holdt til. Her skal der laves kollegieværelser, så unge danske studerende, au pair-piger eller praktikanter kan bo der. På længere sigt er det også planen at starte en dansk børnehave i kirkens lokaler.

Men i første omgang handler det om at få samlet kirkens aktiviteter på ét sted, så spejdergruppe, ungdomsklub, konfirmander, danskundervisning, bibliotek og filmklub har et sted at være.

"Der skal ikke være nogen tvivl om, at det er en kirke. Men en kirke i udlandet skal have meget rummelige vægge," siger Torben Toft, der er formand for menighedsrådet og har været dybt involveret i købet af bygningen og i at finde de 20 millioner kroner, som den koster.

Han understreger, at menigheden i mange år har været "meget sparsommelig" og lagt penge til side til sin boliginvestering. Derudover har man fået en god portion fondsmidler og en arv, og så har lokale danskere og virksomheder bidraget med omkring to millioner til projektet. Og det er, fordi kirken spiller en speciel rolle for danskerne i udlandet.

"Når vi holder julemarked, får vi omkring 2-3.000 mennesker igennem i løbet af en dag. Til sankthans kommer der 2-300 – og det er ikke, fordi vi har billige pølser. Det er, fordi det er noget, de gider støtte. Det betyder noget at kunne mødes om et fælles sprog. Og i de ekstreme situationer som død og begravelse samt ved dåb og konfirmation er det et samlingssted. Så selv om man ikke bruger kirken i det daglige, så er det rart at vide, at den er der," siger menighedsrådsformanden.

Og selv om man stadig ikke helt er i mål økonomisk, sætter også præst Per Melhof stor pris på de mange donationer. Især fordi de fleste af de anslåede 7.000 danskere i Belgien bare er på kortere gennemtræk i landet for at arbejde i eller omkring de internationale institutioner som EU og NATO eller for danske virksomheder i Belgien.

"Modsat i Paris, Hamborg eller London er folk her ikke rejst ud for at bosætte sig i et andet land. De er rejst ud for at arbejde for Danmark. Det giver en slags nomademenighed. Og derfor er det også så imponerende, at vi har set så stor en offervillighed, som vi har," siger Per Melhof, der satser på at holde åbningsgudstjeneste i den nye kirke i september.

albrechtsen@k.dk