Kunstner får opbakning mod modekoncern

Modegiganten Louis Vuitton har fået forbudt et kunstmaleri af den unge danske kunstner Nadia Plesner. Men hun viser det stadig i protest med støtte fra både internationale medier og kunstmuseet Heart i Henning

Den danske kunstner Nadia Plesner malede oliemaleriet "Darfurnica" for at sætte fokus på Darfur. Siden har Louis Vuitton-koncernen fået maleriet forbudt, fordi hun har malet en af deres tasker som en lille del af værket.
Den danske kunstner Nadia Plesner malede oliemaleriet "Darfurnica" for at sætte fokus på Darfur. Siden har Louis Vuitton-koncernen fået maleriet forbudt, fordi hun har malet en af deres tasker som en lille del af værket. Foto: Pressefoto.

Det er ikke første gang, at modegiganten Louis Vuitton ser sig sur på den unge danske kunstner Nadia Plesner. I 2009 truede koncernen hende med en millionerstatning, hvis hun ikke straks holdt op med at sælge en T-shirt, hun havde lavet med en kunstnerisk tegning af en udsultet og nøgen afrikansk dreng med en Louis Vuitton-taske under armen for at gøre opmærksom på ofrene for folkemordene i Sudans vestlige Darfur-provins. Dengang rådede hendes franske advokat hende til at male motivet på et oliemaleri i stedet for, fordi "det i hvert fald ikke kunne komme i konflikt med ophavsretten", som hun fortæller.

Hun endte derfor med at trække T-shirten tilbage, mens motivet fik plads på hendes store kunstmaleri "Darfurnica" på 7,76 gange 3,49 meter, der første gang blev vist i Danmark i januar til en udstilling, der blandt andet blev besøgt af kulturminister Per Stig Møller (K). Men nu koster det samme oliemaleri hende i øjeblikket 5000 euro om dagen i dagbøder. For Louis Vuitton har fået en hollandsk fogedrets lyndom for, at Nadia Plesner har brudt ophavsretten ved at afbilde en Louis Vuitton-taske på maleriet. Men denne gang nægter Nadia Plesner at give efter for den franske modegigant. Og selvom hun i øjeblikket skylder mere end 200.000 kroner i dagbøder, kan man stadig se kunstmaleriet "Darfurnica" på hendes hjemmeside.

"Jeg har fundet en god hollandsk advokat, der ser lyst på sagen, så nu prøver vi at få dommen omstødt. Det er jo et spørgsmål om kunstnerisk ytringsfrihed, og jeg får rigtig meget opbakning fra organisationer, der støtter op om ytringsfrihed, ligesom jeg får mails fra advokater og medier over hele verden, der mener, at dommen er for langt ude," siger Nadia Plesner, der først opdagede kendelsen, da hun kom tilbage til sin kunstskole i Holland efter udstillingen i Danmark.

"De har kørt sagen igennem fogedretten, uden jeg har hørt noget om det. Jeg fik ikke engang lov til at udtale mig, før der faldt kendelse, så det hele er gået meget stærkt. Det stressede mig selvfølgelig meget, men jeg vil ikke give op. For det er så skummelt, at dommeren slet ikke har set på ytringsfrihed eller taget hensyn til, at der er tale om et maleri, der i øvrigt er en karikatur," siger den standhaftige unge kunstner, der nu får opbakning fra kunstmuseet Heart i Herning. Museet viser maleriet den 21. marts. For her mener museumdirektør Holger Reenberg, at der er tale om en juridisk fejl.

"Jeg tror simpelthen, at der har siddet en dommer og sovet nede i Holland. For det kan ikke passe, at man ad lovgivningens vej kan lave censur over for kunsten. Jeg synes derfor, at det er en principiel sag, der er værd at støtte. Og jeg har også indtryk af, at Louis Vuitton er på tilbagetog i sagen," siger Holger Reenberg, mens Nadia Plesner selv prøver at se lyst på angrebet fra Louis Vuitton.

"Det har i hvert fald gjort, at jeg har fået mere fokus på min sag. For indtil videre er medier i Sverige, Norge, Frankrig, Holland, Finland og selvfølgelig Danmark allerede gået ind i sagen, så hvis Louis Vuitton ville lægge låg på sagen ved at true mig, har de opnået det stik modsatte."

ohrstrom@k.dk

Kunstneren Nadia Plesner kom første gang i konflikt med modegiganten Louis Vuitton, da hun lavede denne T-shirt for at hjælpe børn i Darfur. Og nu vil firmaet også stoppe hendes malerkunst.
Kunstneren Nadia Plesner kom første gang i konflikt med modegiganten Louis Vuitton, da hun lavede denne T-shirt for at hjælpe børn i Darfur. Og nu vil firmaet også stoppe hendes malerkunst. Foto: Malene Korsgaard Lauritsen.