EU kræver Gaddafis afgang

Mens kampene tager til i Libyen, har EU svært ved at finde et fælles svar på urolighederne. Men de er for første gang enige om, at Gaddafi må gå af

De er ikke enige om metoden. Den franske premierminister Nicolas Sarkozy vil anvende magt. Men i EU er der nu for første gang enighed om, at Gadaffi må gå af.
De er ikke enige om metoden. Den franske premierminister Nicolas Sarkozy vil anvende magt. Men i EU er der nu for første gang enighed om, at Gadaffi må gå af. Foto: Angelos Rallis.

Den franske præsident, Nicolas Sarkozy, lagde sig i går flere hestelængder foran sine EU-fæller, da han i Bruxelles gjorde sig til fortaler for "målrettede" luftangreb mod Moammar Gaddafis styrker i Libyen, hvis de bruger kemiske våben eller luftangreb mod deres egne borgere. Han gentog også sin opfordring til EU-kolleger om at anerkende oppositionsgruppen Det Nationale Overgangsråd som legitim repræsentant for Libyen.

Den franske enegang gav lange diskussioner på et hasteindkaldt møde blandt EU-lederne om den eskalerende udvikling i Libyen.

Den hollandske premierminister, Mark Rutte, kaldte det et "tosset træk", den tyske forbundskansler, Angela Merkel, sagde, at hun var "overrasket" over de franske udmeldinger, mens den danske statsminister vil afvente en beslutning fra FN og udkommet af et møde i Den Arabiske Liga i morgen, før han bakker op om eventuelle nye skridt mod regimet i Tripoli.

"Hvis man skal tage yderligere skridt, skal man sikre sig, at der er regional opbakning, og at der er et fornuftigt folkeretligt afsæt," sagde Lars Løkke Rasmussen (V).

Til gengæld stillede EU-cheferne sig bag en fælles opfordring til Gaddafi om at "øjeblikkeligt opgive magten", hvilket er første gang et samlet EU kan støtte en sådan udmelding.

Men selvom EU-lederne er enige om, at den libyske oberst har udspillet sin politiske rolle og må gå af, så er det ikke herfra, at der vil blive lagt muskler bag ordene lige foreløbigt.

Den svenske statsminister, Fredrik Reinfeldt, understregede, at EU skal fokusere på humanitær hjælp og diplomatisk magt i stedet.

"Jeg mener, at EU har en anden rolle, og det er dialog og støtte til demokratiet og udviklingen," sagde Reinfeldt.

Imens truede oberst Gaddafi ifølge det franske nyhedsbureau AFP EU-landene med at stoppe både sin bekæmpelse af terrorgrupper som al-Qaeda og den støtte, han yder EU med at håndtere flygtningestrømme, hvilket ifølge obersten vil betyde, at "millioner af sorte" vil ankomme til Europa.

albrechtsen@k.dk