Homoseksuelle kristne siger nej til vielse

Flere kirkelige homoseksuelle erklærer nu, at de ikke ønsker at opnå ret til at blive viet i kirken

En gruppe troende homoseksuelle melder sig nu på banen med det synspunkt, at de ikke vil vies eller velsignes i kirken.
En gruppe troende homoseksuelle melder sig nu på banen med det synspunkt, at de ikke vil vies eller velsignes i kirken. Foto: Skovdal & Skovdal.

Alle skal have samme rettigheder i kirken – uanset seksualitet.

Sådan har holdningen været præsenteret af fortalere for homoseksuelles rettigheder i folkekirken, siden daværende kirkeminister Birthe Rønn Hornbech (V) i efteråret sendte spørgsmålet om kirkens forhold til homoseksuelle i høring i det kirkelige Danmark. Men nu melder en gruppe troende homoseksuelle sig på banen med det stik modsatte synspunkt: De vil ikke vies eller velsignes i kirken.

LÆS OGSÅ: Kirkelig vielse deler kristne homoseksuelle

"Jeg gider ikke vielse i folkekirken, for hvad skal jeg bruge det til? Hvis man vil sikre hinanden, kan man gå på rådhuset, og jeg har ingen interesse i at få mit partnerskab til at ligne et ægteskab, som jeg jo netop ikke er gået ind i. Registreret parterskab og vielse skal ikke være det samme," siger Ib Hoch, menighedsrådmedlem i Klostersogn i Horsens, kirkesanger og samlevende med sin mandlige partner gennem 28 år.

Ib Hoch har en række homoseksuelle venner, der indtager samme standpunkt, og personligt ønsker han at fremlægge deres fælles holdning, fordi han mener, at debatten indtil nu har været ensporet – og alt for domineret af højreorienterede, konservative præster.

"Man kan sagtens være kirkeligt aktiv homoseksuel uden at være gift i kirken. Debatten om homoseksuelle vielser i kirken skuer ikke fremad, og jeg vil hellere have fokus på medmenneskelighed og kærlighed."

Fra netværket Kristen og Homo, der er et fællesskab for kristne homoseksuelle, fortæller kontaktperson Nikolaj Klintebjerg Arnby, at han selv er imod homoseksuelle vielser, men at personerne i netværket er splittede, og at han derfor ikke kan udtale sig for hele netværket.

"Principielt er jeg enig med Ib Hoch, for jeg bryder mig ikke om, at homoseksuelle skal kunne vies i kirken bare for ligestillingens skyld. Efterhånden er det her blevet diskuteret så længe, at jeg nærmest er ligeglad med, om der kommer et kirkeligt ritual til homoseksuelle eller ej," siger han.

gehlert@k.dk