Italien skiber migrantproblem videre ud i Europa

Frankrig er oppe i det røde felt, efter at Italien har signaleret, at de vil give cirka 21.000 nyankomne tunesere fripas til at vandre videre ud i Europa. De to lande er dog enige om at patruljere vandene ved Tunesien

Den italienske regering vil give de irregulære indvandrere fra Tunesien en midlertidig opholdstilladelse for at give dem mulighed for at rejse videre ud i Europa. Det sker til stor fortrydelse for særligt Frankrig, der i forvejen har en stor nordafrikansk befolkning og derfor forventes at blive det helt store trækplaster.
Den italienske regering vil give de irregulære indvandrere fra Tunesien en midlertidig opholdstilladelse for at give dem mulighed for at rejse videre ud i Europa. Det sker til stor fortrydelse for særligt Frankrig, der i forvejen har en stor nordafrikansk befolkning og derfor forventes at blive det helt store trækplaster. Foto: STRINGERITALY.

EU-landene rynker brynene over Italiens kreative løsning på problemet med de cirka 21.000 tunesiske økonomiske indvandrere, der er ankommet til landet, siden urolighederne i Nordafrika brød ud i starten af året.

Den italienske regering vil give de irregulære indvandrere en midlertidig opholdstilladelse for at give dem mulighed for at rejse videre ud i Europa. Det sker til stor fortrydelse for særligt Frankrig, der i forvejen har en stor nordafrikansk befolkning og derfor forventes at blive det helt store trækplaster.

Som svar truer Frankrig med at sende dem tilbage til Italien, der ikke oven i den midlertidige tilladelse også er udstyret med identitetskort og yderligere papirer fra de italienske myndigheder og har nok penge på sig til at kunne forsørge sig selv.

Det har fået den italienske indenrigsminister, Roberto Maroni, til at angribe Frankrig for at være "fjendtligt indstillet over for migranter" og bede franskmændene om at træde ud af Schengen- området, hvis de ikke vil spille efter reglerne, på trods af at også EU-Kommissionen har understreget, at adgangen til de 25 lande i grænsesamarbejdet ikke bare er sikret med en midlertidig opholdstilladelse.

Udviklingen er bare den seneste af en række uenigheder mellem EU's sydlige og nordlige lande om, hvordan man tackler tilstrømningen af flygtninge og indvandrere, der bliver det helt hede emne, når EU's indenrigsministre mødes til rådsmøde i Luxembourg på mandag.

De to landes indenrigs- ministre mødtes i går i Milano uden at nå til enighed. Men de gik dog sammen om en fælles øget grænsekontrol af vandene ud for den tunesiske kyst for at forhindre flere både i at sætte af sted mod europæisk farvand.

"For at opfordre EU til at bekæmpe ulovlig indvandring har vi sammen med Frankrig besluttet i forening at patruljere Tunesiens kyst for at blokere afgange fra Tunesien," sagde Roberto Maroni efter mødet.

Derudover har Italien indgået en hjemsendelsesaftale med Tunesien, der blandt andet udstyrer de tunesiske myndigheder med både og jeeps, så de selv kan kontrollere deres kyststrækning bedre. Den midlertidige aftale gælder således kun de cirka 21.000, der allerede er ankommet til støvlelandet, og kun dem uden pletter på straffeattesten.

albrechtsen@k.dk