Unge snydes for klassisk musik

Lukningen af P2 er kun en del af en tendens, der i øjeblikket svækker adgangen til oplysning om klassisk musik for unge, mener lederen af Hvide Sande Masterclass, Anna-Marie Hjem, der er bekymret for tidens nedprioritering af klassisk musik

Selvom DR har investeret i en stor koncertsal, ser det sort ud for udbredelsen af den klassiske musik, mener kritikere, der især er bekymrede for, at den opvoksende generation kommer til at gå glip af de klassiske toner. --
Selvom DR har investeret i en stor koncertsal, ser det sort ud for udbredelsen af den klassiske musik, mener kritikere, der især er bekymrede for, at den opvoksende generation kommer til at gå glip af de klassiske toner. --. Foto: Heine A. Pedersen.

"Hvis man spurgte en typisk afgangselev fra folkeskolen, hvem Carl Nielsen, Rued Langgaard eller Weyse er, ville mange af dem sikkert svare, at det nok er fodboldspillere i Bundesligaen."

Sådan lyder vurderingen fra landets største mæcen for den klassiske musik, Peter Augustinus, der gennem Augustinus Fonden har ydet betydelige bidrag til den klassiske musik herhjemme.

LÆS OGSÅ: DR lukker populære radioprogrammer

Og han tager desværre ikke helt fejl, hvis man spørger organisten og lederen af Hvide Sande Masterclass, Anna-Marie Hjem, der tidligere har været musiklærer i gymnasiet gennem 25 år. For hun frygter, at man med "de mange dolkestød, som systematisk er blevet og bliver sat ind mod klassisk musik," er ved at opdrage børn og unge til at glemme den klassiske musik.

"For godt fem år siden lukkede den nye gymnasiereform for en generel musisk opdragelse af gymnasieungdommen, og dermed blev en sidste mulighed for at åbne unge menneskers ører for ikke-kommerciel musik lukket, herunder muligheden for at præsentere dem for klassisk musik. I januar holdt Danmarks Radios Ungdomsensemble DRuen sin sidste koncert. Et meget vigtigt kraftcenter for skoling af unge klassiske talenter er ganske ukommenteret blevet kvalt. Det er en stor tragedie, som fortjener at komme frem i lyset," siger Anna-Marie Hjem.

Giordano Bellincampi, der er chefdirigent for Den Jyske Opera og formand for Statens Kunstråds Musikudvalg, har tidligere kaldt lukningen af DRuen for "et skidt træk". Anna-Marie Hjem synes, at det står endnu værre til:

"Konsekvenserne er, at den klassiske musiks fremtid ikke eksisterer i vort land. Det er trist, men hvad endnu værre er: ingen vil begræde det, for den opvoksende generation er blevet forment adgang til enhver oplysning om klassisk musik. Og de unge klassiske talenter må enten rejse til udlandet for at spille eller lade sig omskole til backing for kommende generationer af X Factor-kometer," siger Anna-Marie Hjem, der også er ærgerlig over, at landets største platform for udbredelsen af klassisk musik – P2 – snart er forsvundet fra FM-båndet.

For fra november vil man kun støde på klassisk musik i radioens bedste sendetid på FM-båndet, når der bliver brug for pausemusik, hvis en gæst for eksempel kommer for sent til P1 Formiddag. Selvom P2 samtidig flytter til en 24-timers DAB-kanal, forventer de fleste, at lyttertallet vil falde drastisk. Og det vil betyde et stort dannelsestab i befolkningen, forudser Peter Augustinus:

"Jeg har egentlig fuld tillid til DR's medarbejdere, som jeg er sikker på vil skabe et fornemt produkt på den nye DAB-kanal. Men jeg frygter, at kanalen vil få betydeligt færre lyttere. For det første er det kun en tredjedel af befolkningen, der har en DAB-radio. For det andet er de dyre at anskaffe sig, især hvis man skal have en DAB-radio, der kan sluttes til et stereoanlæg, så den klassiske musik fra P2 fortsat kan være en kvalitetsoplevelse at høre på. Og de mange, der nu kan nyde klassisk musik i deres automobiler, kan heller ikke længere være sikre på at høre klassisk musik i radioen. For det er virkelig de færreste, der har DAB-radioer i deres biler," siger Peter Augustinus, der samtidig mener, at beslutningen både rammer den opvoksende generation og de nuværende lyttere:

"Vi ved, at de fleste, der hører klassisk musik, hører til det modne publikum over 30 år. Og jeg synes, at det er både udemokratisk og skammeligt, at man ensidigt påfører den ældre del af befolkningen en ekstra udgift ved at skulle anskaffe sig de dyre DAB-radioer," siger Peter Augustinus.

Dirigenten fra DR's ungdomsensemble DRuen, Morten Rye- lund, vælger dog at se mere lyst på fremtiden på trods af lukningen af både DRuen og P2:

"Selvfølgelig er det en ærgerlig udvikling, at P2 lukker. P2 har fungeret rigtig godt, og folkene bag har været dygtige til at udbrede den klassiske musik. Men jeg synes, det er svært at være fordømmende over for DR, når huset får frataget en kanal fra politisk hold. Jeg vælger at være optimistisk og håber, at man fra DR's side vil bestræbe sig på at finde den nødvendige plads til den klassiske musik på de øvrige sendeflader, så den også fremover er let tilgængelig," siger Morten Ryelund.

DR's bestyrelsesformand, Michael Christiansen, mener, at der er tale om en overgangsfase, inden den klassiske musik igen er i fokus:

"Vi havde jo helst set, at P2 forblev P2, og er selvfølgelig kede af det. Det har været en svær beslutning, men en sammenlægning af P1 og P2 på FM-båndet var den rigtige løsning, og samtidig lader vi dem jo genopstå i fuld form på DAB. På den måde får vi et stærkere P1 og P2. Naturligvis er det på et for tiden svagere medie, men samtidig er det vedtaget i forliget, at DAB skal udbredes, så på sigt bliver det ikke noget problem. I Overgangsfasen er det selvfølgelig svært, fordi FM er bredere. Det er kedeligt for os, men nu må vi kompensere med at styrke det på DAB," lover Michael Christiansen.

Det løfte er dog ikke nok for Peter Augustinus:

"Hvor mange millioner færre timer vil der i fremtiden blive lyttet til klassisk musik i Danmark? Og hvor mange hundrede millioner kroner kommer anskaffelse af DAB-modtagere til at koste P2-lytterne? Det mangler vi at få svar på fra DR," siger Peter Augustinus.

ohrstrom@k.dk