Konfirmation er blevet et valg

Konfirmationens plads i ungdomslivet er under forandring, og samtidig falder andelen af unge, som bliver konfirmeret

At bilve konfirmeret er i dag et bevidst valg snarere end det er en tradition, man følger.
At bilve konfirmeret er i dag et bevidst valg snarere end det er en tradition, man følger. Foto: Leif Tuxen.

Dagens ungdomsgeneration ser på konfirmationen som et valg, og de svarer, at de vil konfirmeres, fordi de tror på Gud.

Det fremgår af en konfirmationsundersøgelse, som Teologisk Pædagogisk Center i Løgumkloster har foretaget blandt et repræsentativt udsnit af konfirmanderne.

Undersøgelsen viser, at 72 procent af de unge ser konfirmationen som et valg.

Når de unge ser på konfirmationen som et individuelt valg, er det en naturlig forlængelse af deres tilgang til livet, vurderer ungdomsforsker Camilla Hutters fra Center for Ungdomsforskning ved Aarhus Universitet.

"Tidligere har et spørgsmål om for eksempel konfirmation været bygget ind i vores samfundsmæssige struktur, men i dag er det et valg, individet træffer, selvom de sociale betingelser, man er indlejret i, naturligvis har en afsmittende effekt. Fordi det er et valg, skal du også kunne begrunde det," siger hun.

LÆS OGSÅ:
En selvbevidst generation skal konfirmeres – individuelt og med personligt præg

Det er højsæson for konfirmationer, og omkring 50.000 unge bliver konfirmeret i løbet af i år. Det svarer til knap 70 procent af årgangen.

Men samtidig med at konfirmationen er gået fra at være en selvfølge til et valg, så falder andelen af unge, som vælger at blive konfirmeret.

Den udvikling ses tydeligst på Sjælland. I Københavns Stift vælger et ud af fire folkekirkemedlemmer konfirmationen fra. Og i Helsingør og Roskilde Stifter siger en ud af fem unge folkekirkemedlemmer nej til konfirmationen.

Dét giver grund til bekymring mener Finn Andsbjerg, som er leder af Folkekirkens Konfirmandcenter i Bjerringbro.

"Heldigvis er der en bred erkendelse af, at kirken har et problem og må arbejde med at udvikle tilbuddet til konfirmanderne, så de unge oplever kirkens tilbud som relevant. I mange sogne arbejdes der intenst med at forbedre tilbuddet til konfirmanderne," siger Finn Andsbjerg.

nygaard@k.dk