Forfatteren, der kan sætte punktum

Naja Marie Aidt skyr omsvøb og bortforklaringer i sine tekster, lyder en del af forklaringen på, at hun i går modtog Søren Gyldendal Prisen 2011

Forfatteren Naja Marie Aidt står midt i en stærk og særpræget skabergerning, mener juryen bag Søren Gyldendal Prisen 2011.
Forfatteren Naja Marie Aidt står midt i en stærk og særpræget skabergerning, mener juryen bag Søren Gyldendal Prisen 2011. Foto: Kristian Sæderup.

Nogle forfattere betragter novellesamlinger som skriveøvelser mellem deres egentlige værker. Anderledes er det for digteren og forfatteren Naja Marie Aidt, der er blevet kendt og anerkendt for sine præcise sætninger og skarpe historier, der altid er endt med et punktum, før de er nået at blive til en "rigtig" roman.

LÆS OGSÅ: Jeg prøver at holde ferie

Siden hun i 1991 debuterede med digtsamlingen "Så længe jeg er ung", har hun til gengæld både skrevet digte, noveller, dramatik, sange, børnebøger samt manuskript til filmen "Strings" (2005). Hendes digte og noveller er oversat til flere sprog. Og hun vandt oven i købet både Kritikerprisen i 2007 og Nordisk Råds Litteraturpris i 2008 for den roste novellesamling "Bavian".

I går kunne den hæderkronede danske forfatter føje endnu en stor pris til listen af hædersbevisninger, da hun modtog Søren Gyldendal Prisen 2011. Prisen tildeles hvert år en forfatter, der står "midt i en stærk og særpræget skabergerning". Og det var juryen ikke i tvivl om, at Naja Marie Aidt gør:

"Hendes forfatterskab er et forfatterskab, der hele tiden vokser ud over sig selv. Hendes forståelsesramme for menneskets vilkår bliver stadig større. Hun skyr omsvøb og bortforklaringer, hun skriver ikke for hyggens skyld og for at få os til at føle os godt tilpas, hun er fortsat illusionsløst nøgtern og usentimental indtil det rå og brutale i sin beskrivelse af nutidsmenneskets udsatte position mellem instinkt og civilisation," lød juryens begrundelse.

Naja Marie Aidt er født juleaften i Aasiat i Grønland i 1963, ligesom hendes fornavn er grønlandsk. Men som syvårig kom hun til Danmark og voksede op i København. Hun flyttede hjemmefra som ganske ung og blev for første gang mor som 18-årig. Og i dag har hun fire sønner ved siden af sit velvoksne forfatterskab. I 2008 flyttede hun til Brooklyn, New York, hvorfra hun foreløbig har udgivet den roste digtsamling "Alting blinker".

ohrstrom@k.dk