Årets smukkeste bøger er fundet

Årets Danske Bog-designpris er gået til Forlaget Vandkunsten for en nyklassiker, mens prisen for den bedste håndindbundne bog gik til en digtsamling

Årets Danske Bogdesignpris for en voksenbog gik til Forlaget Vandkunsten for en skønlitterær bog "Under Mælkeskoven" af Thomas Dylan.
Årets Danske Bogdesignpris for en voksenbog gik til Forlaget Vandkunsten for en skønlitterær bog "Under Mælkeskoven" af Thomas Dylan. . Foto: Arkivfoto.

Man skal ikke dømme en bog på dens omslag, siger man. Men det er alligevel en del af øvelsen, når Komiteen for Årets Bedste Bogarbejde hylder skaberne af årets smukkeste bøger. Det sker både med en udstilling på Designmuseum Danmark i København og en prisoverrækkelse, der i år fandt sted i sidste uge, da udstillingen "Årets Bedste Bogarbejde 2010" blev åbnet.

Den Danske Bogdesignpris var i år delt i to, så der både var en pris for en bog til voksne og en pris til en håndindbunden bog.

LÆS OGSÅ:Tre bud på fremtidens klassikere fra tre danske eksperter

Årets Danske Bogdesignpris for en voksenbog gik til Forlaget Vandkunsten for en nyklassiker illustreret med gamle pornobilleder fra 1970'erne. Det drejer sig om en lille, skønlitterær bog af Thomas Dylan, der er blevet oversat af Karsten Sand Iversen under titlen "Under Mælkeskoven".

"Værket er en digterisk hyldest til det forskellige. Typografi, foto, bogbind og papir er smeltet sammen til ét værk, der i fællesskab fortæller historien," lyder en del af juryens motivation.

Den Danske Bogdesignpris for en håndindbunden bog er gået til Inger Mønter Marker for hendes "fantastiske bud på en indbinding" af Pia Tafdrups digtsamling "Trækfuglens kompas."

Det bogbinderarbejde kalder Komiteen for Årets Bedste Bogarbejde for "et mesterværk i et mesterværk."

I modsætning til de forrige år blev der til gengæld ikke uddelt en designpris til en børnebog i år.

"Vi vælger kun mellem de bøger, der bliver sendt ind til os. Og i år kunne vi ikke finde en børnebog, som kunne sætte en standard på samme måde som i de to andre kategorier, selvom der er blevet lavet mange fine børnebøger i år.

Derfor valgte vi at undlade at give prisen i år, men vi håber det bliver et bedre felt på børnebogssiden næste år. For det er et område, som vi er meget fokuseret på," forklarer Christian Kaaber, der er formand Komiteen for Årets Bedste Bogarbejde.

ohrstrom@k.dk