Dansk films frække gulddreng

Med kåringen af Nicolas Winding Refn som årets bedste filminstruktør i Cannes bør krisesnakken om dansk film snart forstumme

Med prisen som årets bedste filminstruktør indskriver Nicolas Winding Refn sig nu for alvor blandt de danske mesterinstruktører, der bliver holdt øje med i udlandet.
Med prisen som årets bedste filminstruktør indskriver Nicolas Winding Refn sig nu for alvor blandt de danske mesterinstruktører, der bliver holdt øje med i udlandet. Foto: .

Efter den lange dogmefest virkede dansk film kriseramt, mente mange. Men det bliver stadig sværere at bevare pessimismen på dansk films vegne.

Sidste år vandt Thomas Vinterbergs comebackfilm "Submarino" Nordisk Råds Filmpris, mens Lone Scherfig fik tre oscarnomineringer for "An Education" samme år.

LÆS OGSÅ:Værd at vide om Nicolas Winding Refn

Siden er det både blevet til en Golden Globe og en Oscar for bedste udenlandske film til Susanne Bier for "Hævnen" tidligere på året, ligesom danske skuespillere får roller i store udenlandske film som aldrig før.

Og i weekenden var der oven i købet flere fornemme priser til dansk film i Cannes.

Lars von Trier fik en lille oprejsning efter sine uheldige udtalelser på et pressemøde i Cannes i den forgangne uge, da Kirsten Dunst fik prisen for bedste kvindelige hovedrolle i Triers film "Melancholia", mens den 40-årige Nicolas Winding Refn blev hædret som årets bedste filminstruktør for filmen "Drive".

"Det er stort at få denne pris. Juryen har en god smag," sagde en selvsikker Nicolas Winding Refn i sin takketale, der var nedskrevet på hans mobiltelefon. den danske instruktør takkede blandt andre sin mor, "der altid havde syntes, at han var genial – uanset hvad han lavede."

Nicolas Winding Refn gjorde sig også tidligt bemærket herhjemme, da han som 26-årig debuterede med kassesuccesen "Pusher", der også blev et anerkendt hit i udlandet.

I samme film introducerede han for danskerne Mads Mikkelsen, der fik sit gennembrud i filmen. Og Mads Mikkelsen har fulgt Refn siden – blandt andet i Refns forrrige film, "Valhalla Rising".

Men Nicolas Winding Refn har også haft brug for venner.

For i 2003 gik han konkurs, da hans tredje film, "Fear X" floppede. Han fik en gæld på fem millioner kroner, men han kunne i 2005 tilbagebetale pengene af indtjeningen fra "Pusher" 2 og 3. Og med den nye pris indskriver han sig nu også for alvor blandt de danske mesterinstruktører, der bliver holdt øje med i udlandet.

Privat er han gift med Liv Corfixen. Sammen har parret en datter.

ohrstrom@k.dk