Ultra-protestanter får nøglerolle i hollandsk politik

Strengt protestantisk parti bliver tungen på vægtskålen i det hollandske overhus

Lederen af Socialdemokraterne i oppositionen, Job Cohen.
Lederen af Socialdemokraterne i oppositionen, Job Cohen. Foto: Valerie Kuypers.

Den hollandske regering skal holde tungen lige i munden. Fremover skal den konservativt-liberale koalition balancere magten mellem både Geert Wilders' anti-islamiske Frihedsparti og det strengt protestantiske SGP-parti, efter at sidstnævntes eneste parlamentsmedlem er blevet tungen på vægtskålen for statsminister Mark Ruttes regering i Overhuset.

Dermed er regeringen "ikke alene taget som gidsel af Frihedspartiet, men nu også af SGP," siger lederen af Socialdemokraterne i oppositionen, Job Cohen, til den hollandske tv-kanal NOS.

LÆS OGSÅ: Den kristne valgkamp lever et stille liv i Holland

Det lille ultrakonservative SGP-parti har primært sin vælgerbase blandt Hollands cirka 200.000 stærkt troende calvinister, og partiet er berømt for sin kompromisløse linje i spørgsmål som abortforbud, ulovliggørelse af prostitution og pornografi samt genindførelse af dødsstraffen. Men partiet vil også have afskaffet alt arbejde om søndagen, er imod stemmeret for kvinder og anser homoseksualitet for at være en synd.

Manden i nøglepositionen er den erfarne politiker Gerrit Holdijk, der har siddet i Overhuset i mere end 20 år, hvor han fra sin forholdsvis marginaliserede position har kørt en kompromisløs linje i forhold til partiets hjertesager. Det har han tænkt sig at fortsætte med i sin nye rolle, pointerer han over for pressen uden på forhånd at ville lægge sig fast på, hvilke af regeringens politikker han vil støtte.

Stef Blok, et ledende medlem af det liberale regeringsparti VVD, prøver at nedtone betydningen af magtforskydningen.

"Det bliver ikke lettere at regere, men det bliver heller ikke umuligt," siger han.

Det var landets aviser dog ikke enige med ham i i går:

"De liberale er afhængige af et parti, som ser liberalisme som den største trussel mod samfundet," som en overskrift lyder i dagbladet NRC Next.

albrechtsen@k.dk