EU-top og trossamfund diskuterer forfølgelse af kristne

Overgreb på kristne i den muslimske verden spillede en stor rolle, da EU's topledere i går mødtes med repræsentanter fra de europæiske trossamfund for at diskutere følgerne af det arabiske forår

For syvende gang indbød cheferne for EU-Kommissionen, Europa-Parlamentet og Det Europæiske Råd de religiøse samfund til dialog om presserende emner på den europæiske dagsorden.
For syvende gang indbød cheferne for EU-Kommissionen, Europa-Parlamentet og Det Europæiske Råd de religiøse samfund til dialog om presserende emner på den europæiske dagsorden. Foto: Ben Seelt.

Overgreb mod koptiske kristne i Egypten og kristnes forhold i den arabiske verden blev et vigtigt emne på det årligt tilbagevendende møde mellem topcheferne for EU-institutionerne og et udvalg af Europas religiøse ledere i Bruxelles i går.

"Disse minoriteter har problemer. Vi må vente og se, hvilken vej det går. Om det er en udvikling mod demokrati, eller om er det en udvikling mod en situation, hvor disse minoriteter kommer yderligere i farezonen," advarede Reinhard Marx, der er ærkebiskop af München og Freising.

LÆS OGSÅ: EU har øget overvågning af religionsforfølgelser

De 20 repræsentanter for kristne, muslimske, jødiske og buddhistiske trossamfund var indbudt til at diskutere, hvordan de mener, man sikrer en sund demokratisk udvikling i EU's nærområder, særligt i lyset af revolutionerne i Nordafrika.

Fra EU-side lagde lederen af Det Europæiske Råd, Herman Van Rompuy, vægt på det positive ved, at det såkaldte arabiske forår har forenet folk på tværs af trosretninger.

"Disse revolutioner er ikke båret af ekstremister eller fanatikere, tværtimod. De beviser, at der ikke er nogen modsætning mellem islam og demokrati," sagde Herman Van Rompuy.

TEMA: Kristenforfølgelser

Men han gjorde det klart, at der nu skal arbejdes for, at respekten for minoriteter – religiøse og andre – bliver en indgroet del af de demokratier, der nu skal bygges op.

"EU må spille en rolle i at forstærke institutionerne, civilsamfundet og den økonomiske og politiske stabilitet," sagde han.

Biskop i den svenske kirke Antje Jackelén, understregede dog, at det skal ske uden brug af den moralske pegefinger fra EU-side.

"Der var stor enighed om, at Europa må træde forsigtigt og ikke optræde som en slags besserwisser. Vi må lade befolkningerne løse deres egne problemer," sagde Antje Jackelén.

Assisterende generalsekretær for Storbritanniens Muslimske Råd, sheik Ibrahim Mogra, opfordrede til at huske på, at der også er gode eksempler på sameksistens mellem kristne og muslimer som for eksempel i Jordan og Syrien.

"Vi bliver nødt til at sætte tingene i perspektiv og ikke bare se på én eller to dårlige eksempler i overvejende muslimske samfund," sagde Mogra.

Det er syvende gang, at cheferne for EU-Kommissionen, Europa-Parlamentet og Det Europæiske Råd indbyder de religiøse samfund til dialog om presserende emner på den europæiske dagsorden.

albrechtsen@k.dk