Dansk islamkritiker overfaldet fire gange

En tidligere frikirkepræst og forfatter til blandt andet islamkritiske bøger er blevet tævet og truet på livet. Risikoen ved at kritisere islam er blevet skærpet de seneste 15 år, mener islamforsker

En 79-årig tidligere frikirkepræst, islamkritiker og forfatter er fire gange blevet tævet og truet af unge mænd med muslimsk baggrund i løbet af de seneste seks år.
En 79-årig tidligere frikirkepræst, islamkritiker og forfatter er fire gange blevet tævet og truet af unge mænd med muslimsk baggrund i løbet af de seneste seks år. . Foto: .

Præster lever ikke kun under politibeskyttelse og med livet som indsats i diktaturer og muslimske lande som Iran, Egypten og Tyrkiet.

Herhjemme er en 79-årig tidligere frikirkepræst, islamkritiker og forfatter fire gange blevet tævet og truet af unge mænd med muslimsk baggrund i løbet af de seneste seks år. Efter opfordringer fra politiet om at holde lav profil ønsker han ikke at optræde ved navn. Han har sagt nej til politibeskyttelse, fordi "man så ikke kan leve som et frit menneske", siger han til Kristeligt Dagblad.

LÆS OGSÅ: Politikere vil have stoppet chikane af kristne og jøder

De seneste to overfald fandt sted efter en høring om Irans brud på menneskerettigheder, han ledte på Christiansborg for to år siden.

"Ti dage efter høringen kom der en ung mand og slog mig ned med to knytnæveslag. Kort tid efter kom der endnu en ung mand og slog mig ned. Begge gange råbte de 'Allahu akbar' (Allah er stor), efter at de havde slået mig. Jeg var da 77 år og kunne ikke forsvare mig," siger den tidligere præst i pinsekirken, der også er forfatter til 43 bøger, hvoraf en bog om kristen mission er udkommet i 23 lande og har solgt 10 millioner eksemplarer.

LÆS OGSÅ
: Kristen præst flygter fra chikane i Vollsmose

Det første overfald på ham fandt sted for seks år siden, da en libanesisk mand ringede på hans dør, truede ham med en kniv og sagde, at han var blevet trænet af Hizbollah i Libanon og kom for at myrde ham. Det lykkedes den tidligere frikirkepræst at tale manden fra den påståede mission. Manden fik siden 12 måneders fængsel. Siden er præsten blevet truet endnu en gang af en mand med indvandrerbaggrund.

Trods overfaldene er den tidligere præst ikke bange, siger han. Men han kan ikke gå en tur uden at være på vagt.

"Det påvirker mig sådan, at jeg kigger mig tilbage, når jeg går på gaden, og jeg åbner ikke døren, uden at jeg ved, hvem der står udenfor. Men min hustru og jeg er begge personligt kristne, og det gør, at der ikke er så meget at være bange for."

Hans historie er den seneste i rækken af beretninger om præster og kristne konvertitter i Danmark, som er blevet truet af mennesker med muslimsk baggrund.

LÆS OGSÅ: Synspunkt: Accepterer vi kristenforfølgelse i Danmark?

Som Kristeligt Dagblad fortalte i januar, måtte den iranskfødte leder af frikirken Church of Love, Massoud Fouroozandeh, flygte fra Odense-bydelen Vollsmose, efter at han havde fået to biler smadret, fordi der hang et kors i dem. Et albansk medlem af samme kirke er blevet tæsket af sine landsmænd, fordi han overvejede at lade sig døbe. Og en kristen irakisk familie har modtaget truende telefonopkald om at konvertere til islam. Desuden måtte sognepræst Ulrich Vogel, Tingbjerg Kirke i København, i 2009 flytte fra sin præstebolig, efter at unge med indvandrerbaggrund over længere tid havde chikaneret ham.

Episoderne viser, at risikoen for at kritisere islam er blevet større, vurderer islamforsker og professor ved Roskilde Universitet (RUC) Garbi Schmidt.

"I de 15 år, jeg har beskæftiget mig med islam i Danmark, er der længe ikke blevet snakket om det her. Så det er helt sikkert en skærpelse af, hvordan man kan blive personligt angrebet ved at forholde sig kritisk til islam," siger hun.

Garbi Schmidt understreger, at det er vanskeligt at sige noget om, hvorvidt unge med indvandrerbaggrund, der begår overgreb, har et religiøst motiv:

"Men det er et skridt videre, at nogen ikke bare angriber verbalt, men griber til fysisk vold."

Tilbage hos den tidligere frikirkepræst er oplevelsen også, at det er særligt risikabelt at kritisere islam. I 1970'erne og 1980'erne var han en fremtrædende skikkelse i kampen for at indføre religionsfrihed i de dengang kommunistiske lande og blev som kristen aktivist arresteret 11 gange i de lande.

"Men kommunismen var ingenting i forhold til islam. Nu bliver jeg opsøgt i mit hjem og udsat for dødstrusler. Jeg blev aldrig truet på den måde tidligere," siger han.

johansen@k.dk

Den tidligere frikirkepræst ønsker at være anonym. Derfor er hans navn samt titler på hans bøger udeladt. Hans navn er redaktionen bekendt.