Schengen udvides ikke

EUs Ministeråd blokerer for, at Bulgarien og Rumænien kommer med i Schengen-området

Bulgarien og Rumænien er formelt klar til at komme med i Schengen-området. Men nogle dele af Schengen er ikke helt klar til dem.
Bulgarien og Rumænien er formelt klar til at komme med i Schengen-området. Men nogle dele af Schengen er ikke helt klar til dem. Foto: Denmark.

Bulgarien og Rumænien er formelt klar til at komme med i Schengen-området. Men nogle dele af Schengen er ikke helt klar til dem.

Det bliver tydeligt, når EUs justitsministre mødes i Luxembourg i dag for at diskutere spørgsmålet om de to landes adgang til det grænseløse område. Her blokerer en række lande med Frankrig i spidsen for diskussionerne.

LÆS OGSÅ: Rumænien og Bulgarien er på vej i Schengen

Det sker til trods for, at EU-Kommissionen har blåstemplet landenes indsats for at styrke kontrollen med det, der en dag kan blive unionens yderste fælles grænser. Og på trods af, at et flertal af de 736 folkevalgte i EU-Parlamentet i går stillede sig bag en vurdering af, at landene lever op til kriterierne for Schengen-samarbejdet, herunder politisamarbejde, databeskyttelse og visumbehandling.

Parlamentets ordfører på området mindede i går om, at rumænere og bulgarere også er EU-borgere og ikke skal holdes gidsel af populistisk diskurs i landene. Men den politiske vilje er bare ikke til stede i medlemslandene.

Den danske regering har hidtil lurepasset på spørgsmålet og har ventet med at tage stilling, fordi sagen, der kræver enstemmighed, alligevel var blokeret fra anden side. Men i et fælles brev har danske EU-parlamentarikere fra SF, Socialdemokraterne, Venstre og De Konservative advaret den danske regering om ikke at sige ja for tidligt.

SF-medlem Emilie Turunen var medunderskriver på brevet og stemte i går blankt i parlamentet.

Jeg er bekymret for særligt korruptionen. Jeg havde ikke lyst til at sige nej til Bulgarien og Rumænien. Men jeg er bange for, at det er en lille smule for tidligt, siger hun.

Venstres Jens Rohde, der stemte nej til aftalen, kalder parlamentets beslutning om at støtte optagelsen i Schengen for uansvarlig, fordi han ikke mener, at man kan stole på, at sikkerheden er i orden i de to lande.

albrechtsen@k.dk