De magtfuldes ret til sex

De har karisma, succes og indflydelse. De seneste uger er magtens mænd på stribe blevet afsløret i at lade benklæderne falde. De ser sig selv som usårlige, slår hjernen fra og lader lysterne styre. Selv ikke verdens mest magtfulde mænd er ufejlbarlige

Strauss-Kahn (th.) og Berlusconi (i midten) er bare to af mange magtfulde mænd, der er kommet i klemme på grund af sex. Her ses de sammen med Frankrigs præsident Sarkozy.
Strauss-Kahn (th.) og Berlusconi (i midten) er bare to af mange magtfulde mænd, der er kommet i klemme på grund af sex. Her ses de sammen med Frankrigs præsident Sarkozy. Foto: ALESSANDRO BIANCHI Denmark.

Listen over magtfulde mænd, der har svært ved at tøjle deres seksuelle drifter, og som bliver fremstillet som brunstige hanløver i verdens medier, synes særligt de seneste uger at blive længere og længere.
Senest er Den Internationale Valutafonds chef, franskmanden Dominique Strauss-Kahn faldet hårdt og voldsomt fra magtens tinder, efter at han er blevet anklaget for at have voldtaget en stuepige i New York. Og det amerikanske kongresmedlem Anthony Weiner valgte for et par uger siden at sende et billede af sit skridt iklædt et par grå, stramtsiddende herreunderbukser ud på det sociale medie Twitter.

LÆS OGSÅ: Strauss-Kahn påberåbte sig immunitet

Også vores nabolands konge, Carl Gustaf, bliver beskyldt for at have trang til at omgive sig med letpåklædte kvinder. Og magtfulde mænd som USAs tidligere præsidenter Bill Clinton og John F. Kennedy, Italiens Silvio Berlusconi og vores egen Jens Otto Krag var og er kendt for at have en svaghed for kvindekønnet.

Det er langtfra nyt, at mænd i magtfulde stillinger er utro og kan have en lemfældig omgang med kvinder. Men hvordan kan det være, at moderne statsmænd sætter karrieren, formuen og familielivet på spil i forbindelse med en affære eller et decideret seksuelt overgreb?

Ifølge psykiater og forfatter Henrik Day Poulsen er der visse fællestræk for de af magtens mænd, der er kendt for deres seksuelle eskapader og forhold. Ofte er der tale om mænd, som er meget selviscenesættende, som nyder at være i mediernes søgelys, og som ser sig selv som en del af en storhedsforestilling:

Nogle af de her mænd kan tabe den almindelige besindelse og tro, at de ejer alt. Det gør de måske også magtmæssigt i den virksomhed eller organisation, de er i. Og måske kan de købe sig til, hvad de vil. I deres storhedsforestillinger tror de også, at der gælder nogle andre regler for dem. De opfatter det, som om de har krav på noget særligt, også selvom de godt ved, hvad der er rigtigt og forkert. Og det kan også være i forhold til sex, forklarer han og uddyber:

Det at nedlægge en masse kvinder er der også noget magt i. Der opnås kontrol over en anden person, og det bekræfter manden i, at han er helt fantastisk også på det seksuelle område.

Ledende overlæge og specialist i klinisk sexologi ved Jysk Sexologisk Klinik Astrid Højgaard mener, at det er kendetegnende for mange ledere, at de er mere dristige og villige til at tage større risici end andre også når det gælder følelser og sex.

Der er noget, der tyder på, at for at få magt skal man besidde visse egenskaber som menneske. Man skal have en særlig energi, være udadvendt og aktiv. Ud over at være meget aktive på mange andre områder, er de også meget aktive på det seksuelle felt. Og det at tage chancer kan også virke seksuelt pirrende, siger Astrid Høj-gaard.

Hun mener, at man har en defekt som menneske, hvis man ikke forstår at styre sin seksualitet og ligefrem kan finde på at begå seksuelle overgreb. Og nævner i den sammenhæng franske Dominique Strauss-Kahn, der er anklaget for voldtægt, og Israels tidligere præsident Moshe Katsav, der blev dømt for voldtægt. Hun mener, at det er vigtigt at skelne mellem overgreb og utroskab. Bill Clinton var sin kone utro, men begik ikke et seksuelt overgreb, for kvinden, han havde en affære med, var indstillet på forholdet.

De lederegenskaber, der efterspørges for at kunne varetage de øverste poster, kræver, at man kan træffe svære beslutninger uden at få alt for ondt i sjælen. Og bagsiden af det kan være, at man mangler en stopklods på andre områder. For eksempel på det seksuelle område, vurderer Astrid Højgaard.

Nogle magtfulde mænd kan ligefrem udvikle en parallelverden af moral: På overfladen i tv-interview og i det offentlige rum er de fortalere for visse moralkodekser og gør sig til dydens vogtere, mens de i privatlivet gør det stik modsatte af, hvad de prædiker.

Mange har nogle personlighedsmæssige tendenser til at omgås sandheden lemfældigt, siger Henrik Day Poulsen.

De bliver grådige og opfatter sig selv som uovervindelige og taber besindelsen. Grådigheden kan bruges konstruktivt, når der skal tages forretningsmæssige eller politiske beslutninger, men problemet opstår, når de tænker med underlivet frem for med hjernen, fortsætter han.

Sognepræst og forfatter til bogen Med Gud i sengen Poul Joachim Stender mener, at det at søge magt er en del af menneskets seksualitet. For ligesom man gennem seksuelle forhold kan reproducere sig selv, så er magt også en form for reproduktion.

Det er en seksuel drift, der får nogle mænd til at hige efter at blive præsidenter og topledere. Magt giver kvinder. Og da seksualiteten for dem er en stærk lidenskab, lader den sig ikke altid styre. En lidenskab, der kan styres, er ikke en lidenskab. De er i lidenskabens vold og tænker ikke over konsekvenserne, forklarer han.

Den begrundelse er Henrik Day Poulsen ikke enig i. Han mener, at magtbegrebet er langt mere komplekst:

Det at ville have magt handler ikke kun om sex. For det første kan man søge magt på en positiv måde. Der er nogen, der skal bestemme. Hvis man forvalter magten på en god måde og bevarer empatien over for dem, man leder, så synes jeg, magt er en nødvendig ting i samfundet, siger han.

Alligevel mener han, at der også blandt verdens mest magtfulde findes mænd, som har svært ved at styre deres libido på en hensigtsmæssig måde.

For nogle magtfulde mennesker kan det seksuelle komme til at fylde enormt meget. Specielt for dem, der er afhængige af sex også kaldet nymfomaner. De har en impulsstyret adfærd omkring seksualiteten. For dem kan det være vigtigt at vise, at de også på det seksuelle område er uovervindelige.

Til trods for at vi lever i et moderne samfund, så fascineres kvinder stadig af den magtfulde og uovervindelige mand og den drift, han besidder:

Undersøgelser viser, at danske kvinder stadig gifter sig opad. Deres begærstruktur går meget på status og penge. Og mændene har det måske endda godt med, at kvinden tjener mindre end dem, mener Hans Bonde, professor ved Københavns Universitet og forsker i maskulinitet.

Også Henrik Day Poulsen mener, at kvinder på det fysiske plan har en svaghed for magtfulde mænd.

Der er lavet undersøgelser om, at folk med høje stillinger sjældent er de grimmeste, og undersøgelser viser også, at man bliver hurtigere forfremmet, hvis man har et pænt udseende. Nogle tænder på penge og tanken om det behagelige liv, penge kan give. Det at blive set med en kendt og betydningsfuld person kan også virke tiltrækkende, siger han.

Og det er ikke kun de magtfulde mænd, der virker tiltrækkende, men også for-tællingerne om dem. Hans Bonde mener, at offentlighedens og mediernes interesse for de magtfulde mænds seksuelle forhold minder om en græsk tragedie i nutiden:

Der er en bred folkelig misundelse mod den her aristokrat, der kører på 1. klasse og er en del af verdens jet-set. Hos journalisterne og den brede befolkning giver det noget af et sug med sådan en historie. Der er sex, vold og køn i det, og historien om storhedens fald.

Både Poul Joachim Stender og Henrik Day Poulsen opfatter mediernes svælgen i magtfulde mænds seksualliv som et udtryk for, at der stilles alt for store etiske krav til magtens elite.

Når folk får magt, så skal de være idoler. Rene store etiske forbilleder, og de må ikke have en seksualitet. Men de er lige så svage som alle os andre. Det hører med til livet at falde i, siger Poul Joachim Stender.

Medmindre der er tale om overtrædelse af straffeloven eller andre love, hører det at være utro privatlivet til, mener Henrik Day Poulsen. Og netop derfor skal der skrues ned for kravene til samfundets ledere:

Vi stiller krav til dem om at være helt ufejlbarlige. Vi har alle sammen lavet et eller andet, som vi ikke er så stolte af. Derfor er det helt utopisk at tro, at samfundets ledere er perfekte superhelte, der har fuldstændig rent mel i posen. Det at begå fejl er menneskeligt og at kunne tilgive er vigtigt.

livogsjael@k.dkMagtfulde mænd, der endte i fedtefadet

Moshe Katsav var Israels præsident mellem 2000 og 2007. Han blev i 2010 dømt for to tilfælde af voldtægt og blev i marts 2011 idømt syv års fængsel.

Bill Clinton havde et intimt forhold til den 22-årige praktikant Monica Lewinsky. Afsløringerne af præsidentens utroskab ledte til en rigsretssag mod Bill Clinton, hvor han dog blev frikendt.

Den amerikanske senator og præsidentkandidat John Edwards blev afsløret i at have en affære med en kvinde, som han også fik et barn med. Sagen ødelagde hans politiske karriere og førte til skilsmisse fra hans kræftsyge kone.

Italiens premiereminister Silvio Berlusconi har flere gange været involveret i sexskandaler. Seneste sag handler om, at han angiveligt skulle have haft købesex med en 17-årig mavedanser.