Hvad betyder ål i strømperne?

Kulturarvsstyrelsen har givet en million kroner til et netleksikon, der skal give forklaringer på alle de mærkelige ord og udtryk, der knytter sig til tøj og tekstiler

Museumsinspektør Tove Engelhardt Mathiassen med et sengeophæng i hør og uld fra sidste halvdel af 1700-tallet. Det nye netleksikon vil kunne fortælle, at tæppets væveteknik hedder beiderwand, men at det også har heddet riflagen, rylagen eller rilagen. Et sengeophæng blev brugt som sider i en himmelseng som værn mod kulde og snavs.
Museumsinspektør Tove Engelhardt Mathiassen med et sengeophæng i hør og uld fra sidste halvdel af 1700-tallet. Det nye netleksikon vil kunne fortælle, at tæppets væveteknik hedder beiderwand, men at det også har heddet riflagen, rylagen eller rilagen. Et sengeophæng blev brugt som sider i en himmelseng som værn mod kulde og snavs. Foto: Den Gamle By.

Der er massevis af mærkelige ord og udtryk, der knytter sig til det tøj, mennesker gik i i gamle dage og de tekstiler, de omgav sig med. Men mange af ordene er så småt ved at gå i glemmebogen. Man skal eksempelvis være over en vis alder for at vide, at ål i strømperne betyder, at strømperne er gledet ned og sidder i folder om benene, og at en amazone ikke kun er en krigerisk kvinde fra den græske mytologi, men også betegner ridetøj for kvinder i 1800-tallet. Eller at en bufant er en falsk barm, der blev brugt før push-up-bhen, eller bhen i det hele taget, blev opfundet.

LÆS OGSÅ: Male fanden på væggen

Et nyt netleksikon skal gemme de særprægede ord for eftertiden. Kulturarvsstyrelsen har givet 1,1 millioner kroner til projektet, der skal ledes af Tove Engelhardt Mathiassen, museumsinspektør i Den Gamle By i Aarhus.

På museerne får vi tit spørgsmål om mærkelige ord, som man for eksempel kan læse i H.C. Andersens eventyr, i erindringer eller i gamle regnskaber. Med det nye textilnet.dk kan vi gøre ord, som også er en kulturarv, tilgængelige for alle, siger hun.

Siden 2004 har en arbejdsgruppe under De Danske Museers Dragt- og Tekstilpulje arbejdet målrettet med historiske og moderne dragt- og tekstilord til en gratis elektronisk ordbog på internettet. Hidtil har projekt textilnet. dk fået støtte fra forskellige fonde, og med Kulturarvsstyrelsens bevilling er det nu sikret, at også den sidste del af projektet kan gennemføres.

Kulturarvsstyrelsen skriver blandt andet i sin begrun-delse for at støtte projektet: Textilnet.dk vurderes som pionerindsats med et nationalt sigte og et bredt perspektiv, der blandt andet sætter tekstilforskningen ind i en aktuel kontekst med design og mode.

Arbejdet med netleksi-konet sker i tæt faglig dia-log med Danmarks Grundforskningsfonds Centre for Textile Research ved Saxo-instituttet, Københavns Universitet og Nationalmuseet.

Det er en enestående og ambitiøs satsning fra Kulturarvsstyrelsens side, som vil vække international opmærksomhed og skabe nye samarbejder mellem museer og universiteter i Danmark og udlandet, siger Marie-Louise Nosch, der er professor og centerleder på Saxo-instituttet.

washuus@k.dk