BILLEDSERIE: Da skybruddet ramte

Forsikringsselskaber, trafikselskaber, el-selskaber og kælderejere er blandt ofrene efter weekendens historiske skybrud i hovedstadsområdet. Det kommer til at tage uger at få styr på skaderne, oplyser forsikringsselskab

Vandmasserne skabte voldsomme trafikale problemer i store dele af hovedstadsområdet som her i går ved Lyngbyvejen.
Vandmasserne skabte voldsomme trafikale problemer i store dele af hovedstadsområdet som her i går ved Lyngbyvejen. . Foto: Bax Lindhardt.

Bryllupsbillederne var gennemblødt. Det samme var papkassen med gamle breve, der allerede var næsten ulæselige. Og vandet havde ædt bunden ud af samtlige flyttekasser nærmest gulvet. Sådan så det ud, da et af mange kælderrum i Storkøbenhavn blev åbnet i går morges i det, der engang var en tør kældergang, men nu mest lignede en lille lavvandet flod.

LÆS OGSÅ
: Skybrud skader det historiske kastellet

Det her har jeg aldrig oplevet før, sagde en ældre kvindelig nabo, der ellers havde boet i opgangen gennem årtier. Og udenfor lignede byen heller ikke sig selv. Lyset var gået flere steder, og febrilske beboere og butiksejere forsøgte at tørre det, der kunne reddes, mens affaldscontainerne blev overlæsset med våde papkasser og andre ødelagte genstande. Mange steder kunne man også se slamslugere på weekendarbejde i Storkøbenhavn.

Uvejret har også skadet det historiske og fredede fæstningsanlæg Kastellet. Flere steder er voldene styrtet sammen, og gulvene i de historiske bygninger er blevet ødelagt, fordi de har stået under vand.

Vandskaderne skyldtes et historisk stort skybrud, der første gang ramte store dele af Sjælland lørdag aften med op mod 150 mm regn under to timers fyrværkeri af tordenskrald, mangfoldige lynnedslag og store vanddråber, der eksploderede mod den storkøbenhavnske asfalt overalt.

De store vandmasser fik Vejdirektoratet til at lukke fire indfaldsmotorveje ind mod København i begge retninger. Amager blev utroligt hårdt ramt af uvejret, og derfor blev Amagermotorvejen E20 ved Gammel Køge Landevej også spærret.

Men selvom der blev arbejdet hårdt, er der risiko for, at oversvømmelserne også kan give trafikale problemer i løbet af i dag, hvor folk tager på arbejde.

Skybruddet har også skabt hovedbrud for tog- og buspassagerer, der i går måtte finde sig i massive forsinkelser og aflyste tog, mens andre allerede begyndte at gøre skaderne op. Forsikringsselskabet Tryg sendte for eksempel 28 ekstra medarbejdere på arbejde for at tage imod de mange skadesanmeldelser i går, hvor kommunikationschef Gerhard Dell kaldte lørdagens regnskyld for et meget voldsomt skybrud.

Sidste år udbetalte forsikringsselskaberne ifølge Ritzau sammenlagt 997 millioner kroner i erstatninger for skader, der skete i skybrudssæsonen fra den 1. juni til den 15. september. Det er rekord, viser en opgørelse fra brancheorganisationen, Forsikring og Pension.

Om skybruddet lørdag aften i Storkøbenhavn vil slå den rekord, er endnu for tidligt at sige. For der går lang tid inden regningen er gjort op, lyder det blandt andet fra Tryg. Og i aftes gik det oven i købet løs igen med et nyt skybrud, som det også er for tidligt at kende skaderne af. Men forsikringsselskaber, trafikselskaber, elselskaber og kælderejere kan nok desværre roligt regne med en travl dag igen i dag.

ohrstrom@k.dk

Lersø Parkallé.
Lersø Parkallé. Foto: Bax Lindhardt
En taxa-chaufør forsøger at forlade sin bil på Lyngbyvejen
En taxa-chaufør forsøger at forlade sin bil på Lyngbyvejen Foto: 93000 Bax Lindhardt DANMARK
En cyklist i det indre København.
En cyklist i det indre København. Foto: 93000 Bax Lindhardt DANMARK
Panik på Lyngbyvejen
Panik på Lyngbyvejen Foto: 93000 Bax Lindhardt DANMARK
Oversvømmelse ved Buddinge Station.
Oversvømmelse ved Buddinge Station. Foto: Lars Rievers
Lyn, regn og torden over Orange scene, Roskilde Festival.
Lyn, regn og torden over Orange scene, Roskilde Festival. Foto: Jonas Vandall ÿrtvig Denmark
Togstation ved Lyngbymotorvejen.
Togstation ved Lyngbymotorvejen. Foto: 93000 Bax Lindhardt DANMARK