Hver tiende dansker er klar til børnehaver uden køn

MED AFSTEMNING Svensk børnehave har erstattet "hun" og "han" med "hen". God idé, mener hver tiende dansker

Hver tiende dansker er klar til børnehaver uden køn

Legetøj i andre farver end lyserødt og blåt. Bøger uden prinsesser, der bare venter på prinsen. Og piger og drenge, der bliver refereret til som 'hen' i stedet for hende' og ham'. Sådan er en svensk børnehave indrettet i et forsøg på at undgå stereotype kønsroller, og idéen er god, mener 10 procent af danskerne.

9 procent ville endda vælge sådan en daginstitution til deres eget barn, hvis de kunne. Det viser en undersøgelse blandt 1.012 danskere, som YouGov har foretaget for metroXpress.

LÆS OGSÅ: Måske har pigerne hele tiden været bedst

Formanden for Fola, forældrenes landsforening, er overrasket over, at så mange er parate til at sende deres barn i en institution, hvor bevidstheden om piger og drenge er afskaffet.

»Det er mærkværdigt at angribe kønsproblematikken ved at fornægte køn. Det svarer til, at to børn ikke kan blive enige om, hvem af dem der skal lege med et stykke legetøj, og så tager pædagogen det bare fra dem. Vi har tradition for en lidt mere dialogsøgende problemsøgning, og derfor overrasker tallet mig« siger formand Lars Klingenberg.

Også pædagogisk konsulent Henrik Vilsbøll er imod kønsløse daginstitutioner.

Han har skrevet bøger og holder foredrag om emnet og kalder den svenske model for kunstig og kedelig'.

»Det skal være naturligt at omgås hinanden som piger og drenge. Hvis børnenes kønsidentitet udviskes, gør det mere skade end gavn for ligestillingen, for så mister de deres platform og kan ikke lære af hinandens kønsidentitet. Og drengene har brug for at lære af pigernes omsorg og samtaleevne, mens pigerne skal blive bedre til at handle og præstere som drengene,« siger Henrik Vilsbøll til metroXpress.

Men den sproglige afskaffelse af køn i børnehaven kan bidrage til ligestillingen i Danmark.

Det vurderer professor Hanne Marlene Dahl, der forsker i køn ved Roskilde Universitet.

»Hvis piger kun leger stilleleg eller far, mor og børn, er der mindre sandsynlighed for, at de får et job på direktionsgangen.

Ligestillingsproblemerne kan relateres til børnehaven, og derfor er det befriende, at svenskerne forsøger ikke bare at reproducere de traditionelle kønsroller. Det kunne vi godt lade os inspirere af i Danmark i stedet for at sove tornerosesøvn,« siger Hanne Marlene Dahl.

BAGGRUND:

En svensk daginstitution har afskaffet' de to køn. Her refererer man til børnene som venner' og bruger det kønsneutrale hen' i stedet for ham' eller hende'. Børnehaven, der hedder "Egalia", hvilket betyder lighed, ligger i Stockholm.

Det sker for at undgå faste kønsroller og for at få drenge og piger til at lege sammen.