Et strejf af en eksistentiel roman

Dorthe Emilie Røssells debutroman handler om den vigtige proces at finde sig til rette med fortiden, men selv undgår hun ikke klicheer

Forfatter Dorthe Emilie Røssell.
Forfatter Dorthe Emilie Røssell. Foto: Kristian Juul Pedersen.

Som titlen fortæller spiller duften af rosmarin en vigtig rolle i Dorthe Røssells første roman. Den sætter gang i en erindringsproces hos hovedpersonen og giver dermed mulighed for at forstå og komme videre.

LÆS OGSÅ: Eksistentialismen er kommet tilbage

Til den særlige duft knytter der sig minder, som kun med besvær kan fremkaldes. Der er tale om traumatiske oplevelser i barndommen, som Jeanne har gjort, hvad hun kunne for at fortrænge. Nu sidder hun som voksen efter en oplevelse af ægtemandens svigt og tænker tilbage på sit liv, godt hjulpet af jasminduften fra farmorens gamle kiste på loftet. Spørgsmålet er, om Jeanne kan bruge denne rejse tilbage til barndom og siden ægteskab til at ændre retning i livet.

Romanen kommer rundt om mange eksistentielt vigtige emner, men forfalder desværre til klicheer undervejs. Dorthe Røssell har tidligere skrevet erindringsbog om modstandsbevægelsen og digtsamlinger.

kultur@k.dk

Dorthe Emilie Røssell: Et strejf af rosmarin, 165 sider. 199 kroner. Forlaget Siesta.